Гениален българин става почетен професор на НАСА

Виден Табаков работил със световноизвестния Вернер фон Браун –

Зорница Веселинова

През септември т.г. американският учен и конструктор от български произход Виден Табаков ще бъде обявен за почетен професор на НАСА, съобщиха от космическата агенция на САЩ. Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест.

Завършил е машинно инженерство в Прага, аеронавтика в Берлин, бизнес и маркетинг в Синсинати, САЩ. Работил е в бюрото на световноизвестния Вернер фон Браун – “бащата” на германските ракети “Фау”. Бил е в екипите, конструирали космическите кораби от серията “Аполо”, ракетата “Сатурн” и първия в света космолет. Участвал е в експерименти, свързани с анабиозата, създател е на материали със специфични качества, използвани в авио- и корабостроенето. Той е на преклонна възраст – роден е през 1920 г., но не се предава, все още е жизнен и пълен с идеи. С него разговаряхме при едно от поредните му посещения в България.

Виден Табаков е роден във Видин и е най-голямото от трите деца на богат търговец. През 1938 г. се записва в Карловия университет, Прага. “Към всеки студент чужденец прикрепваха момиче, което да ни помага при усвояването на чешкия език – повечето колеги въртяха любов с “преподавателките”, аз обаче наблягах на учението, макар че харесвах “притурката” си”, спомня си известният учен.

В края на първия семестър той трябвало да държи изпит по математика заедно с двама сърби, които преписали решенията на задачите от него. „Професорът попита откога съм в Прага и, като разбра, че съм съвсем скорошен, отсече: Невъзможно е българин да вземе този изпит за толкова кратко време!”, спомня си г-н Табаков. Обявили го за мошеник, но после истината излязла наяве, а в книжката на Виден блеснала поредната отлична оценка.

Първите чертежи на ракети, които българинът видял в живота си, били на руски инженери. А първият специалист в областта на ракетостроенето, с когото работил – корифеят Вернер фон Браун. След неколкогодишно сътрудничество обаче се наложило да се разделят – свръхсекретността потискала младия човек. Но тъкмо поради допира си с нея през 1945 г.

съветското разузнаване го “назначило” за консултант – Виден дешифрирал документи от сейфовете на фон Браун. Руснаците се отблагодарили, осигурявайки му виза за САЩ. “Тогава само евреите можеха да напускат безпрепятствено Германия”, пояснява той.

В Америка много врати се отворили пред талантливия и находчив българин. Покрай работата се сприятелил с Нийл Армстронг – първия човек, раходил се по повърхността на Луната. На въпроса дали Нийл се е натъкнал там на извънземна колония, Табаков махва с ръка: “Той категорично отрича, това са несериозни неща!”

Работата на Табаков по новото вещество хлоропен, използвано в авиостроенето обаче не е несериозно нещо. “За да е устойчив хлоропенът, трябва да се поддържа много ниска температура. Един от регионалните директори на “Байер”, където работех, заяви, че я е постигнал. Аз опонирах, че от това нищо няма да излезе”, подчертава нашенецът. Никой не го подкрепил. Намирисвало на уволнение.

“Един ден телефонът в стаята ми звънна, оказа се, че ме търси генералният директор, който ме поздрави”, допълва ученият. Шефът възложил на няколко сътрудници да проверят прав ли е нахаканият българин. Оказало се, че в този случай ниската температура наистина е фикция. Вместо очаквания шут нашенецът получил солидно увеличение на заплатата и се издигнал в служебната йерархия.

Виден Табаков е женен за германка, живее в Синсинати, но все още се връща периодично у нас – не иска да къса връзките с родината. И обича да казва: “Ние, българите, се раждаме с акъл в главата. Страната ни ще се оправи, когато властта вземат хора, които не са корумпирани, хора, чиято цел е не само да лапат.”

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *