“Ех, Канада” или няколко причини да емигрираш, ако паднат визите

“Ех Канада …”
… да това се пееше в една стара песен. Не е нужно да се цитира цялата, но спокойно може да се каже че до известна степен в под текста и се крие някаква истина за това как някои от нас се чувстват и как считат, че някъде там, на хиляди километра ще намерят своето място под слънцето. Много държави по света имат и история и природни богатства, в това отношение надали има кътче дарено с повече от България, затова тя – родината винаги ще има специално място в сърцата ни. Има голяма вероятност в скоро време да пътуваме без визи до покритата с кленове и секвои Канада. Отава изпрати писмени гаранции до София и Букурещ с уверението, че през 2017 г. ще пуска съвсем свободно българи и румънци.

Но по едни или други причини, кога от нужда, кога от авантюризъм някои от нас избират пътя на емигранта. Тежък и дълъг път, път, който не се извървява и до края на дните ни, път, по който често не стигаме до крайната цел, а вече сме изгубили способността да се върнем.

В търсене на по-сносен живот, както сам си го разбира, па ако ще и като бедняк, българинът все по-често вижда твърде добре уредената отвъдокеанска държава като рая на земята. Според последните статистики на ООН Канада е на първо място по жизнен стандарт. През тази година страната ще приеме повече от 250 000 емигранти. Съвсем далеч от рекордните 400 000 през военната 1913 г., когато в страната са живели малко повече от 8 млн. души. Защо ли пък сред тях да няма българи, разсъждава нашенецът и в преследване на американската си мечта дава мило и драго за виза и самолетен билет.

Реализмът изисква да кажем, че няма държава само от богати хора. Канада също има своите богати, своята средна класа, своите бедни, че и своите безработни. Всичко обаче е несъизмеримо с българските стандарти – най-малкото защото едно е да си безработен в Канада, съвсем друго – у нас. И може би точно това прави страната доста привлекателна за изгладнелия, нервен и недоволен от живота си нашенец.

Канада е втората по големина държава в света след Русия – площта й е 9,97 млн. кв. км. Разделена е на 10 провинции – Нюфаундленд, Принц Едуард Айлънд, Нова Скотия, Ню Бронсуик, Квебек, Онтарио, Манитоба, Сескачуан, Алберта, Бритиш Колумбия и две територии – Юкон и Североизточни територии. Населението й обаче е едва 30 милиона. На тази огромна площ й трябват поне три пъти повече жители. При раждаемост под 14% и смъртност около 10% откъде да се вземат? Естествено от потока емигранти.

По данни на Economist Intelligence Unit, 6 от 10-те най-добри градове за живеене в света се намират в Австралия и Канада.

Начело на класацията е Мелбърн, последван от Виена. Челната тройка се завършва от канадския град Ванкувър.

Класацията на градовете е направена по критерии като сигурност, здравеопазване, култура и образование, околна среда, отбелязва CNBC.

Единствено не са взети предвид… разходите за живот.

В челната десетка влизат още Торонто и Калгари от Канада. След тях са австралийските градове Аделаида и Пърт, както и новозеландският Оклънд.

Източник 24news.bg


Българи в САЩ,  българи в Канада и всички българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар