Калифорния обяви 24 май за ден на Славянското наследство

Специалната прокламация от Парламента на Щата, че кирилицата е създадена в България става закон

Уникалният документ бе връчен на Огнян Гаврилов, вицепрезидент нa Славянско-Американската Търговска Палата, пред 200 човека гости между които конгресмени и депутати

24 май 2013 г. От днес в Калифорния датата 24 май вече е официален празник на щата – “Ден на Славянското наследство”.

Специално изговената прокламация от долната камара на Калифорнийският парламенет бе връчена на 1 май в столицата на щата Сакраменто на г-н Огнян Гаврилов, вицерезидент на Славянско-Американската Търговска Палата (САТП – SATP) по време на нейният 4-ти пореден ежегоден законодателен ден в сградата на Калифорнийския парламент и правителство (California State Assembly) .

Камарата има 80 члена, всеки един представляващ по 465,000 жители, бройка втора по големина в САЩ след федералния – House of Representatives. САТП е създадена през 2009 г. и има над 300 члена.

В прокламацията, която освен, че е уникален феномен в историята на Калифорния и САЩ, така и за нас, единствено като славянска държава се споменава името на България, и то два пъти. Специално е почертан нейният принос за поколенията славяни, както и изключително се посочва, че славянската азбука е създадена в България. Което не прозвучало добре на Руския консул при посещението му в Сакраменто.

Прокламацията за 24 май скоро ще мине и през горната камера и вече става официален закон на щата Калифорния. “Така българите и славяните ставаме доста известни в политическата система не само на щата, но и на САЩ. Подобни дати в календара на САЩ за други национални празници не са така често срещано явление,” сподели Огнян Гаврилов. “До 2020 г.  чакаме да бъде създадена и група “Славяни” в преброяването на населението в цяла Америка,” допълни адвокат Гаврилов, вицепрезидент и съ-основател на САТП от 2009 г.

Въпреки че е единственият българин в изпълнителния съвет на САТП, той успява не само да лобира за ден на Славянското Наследство, но и също така да избере и наложи един от най-светите български празници за тази цел.

По време на връчването присъстваха над 200 човека, между които американският конгресмен Д-р Ами Бера и пет от членовете на долната камара на Калифорнийския парламент,  между които Д-р Ричард Пен, Роджър Дикинсон, Пол Фонг, Марико Ямада и Бет Гейнс.

“Където и да си, който и да си, патриотизмът и българската гордост не трябва да се забравят,” сподели специално за нас адвокат Гаврилов, когато го попитахме защо го прави.

“Трябва непрекъснато да се полагат усилия, ако искаме да ни познават и да получим потвържедение, каквато е самата прокламация. Националното самоуважение е добре признато от американците, макар и не винаги да го показват, те много добре знаят, че са нация събрана от цял свят. Знаят, че ако уважаваш собствения си произход, ще уважаваш и другите, и те тебе” допълни Огнян Гаврилов.

“Ако искаме да ни разпознаят в САЩ, то трябва да се правят големи неща, по възможност уникални. Патриотизмът и българската гордост не трябва да се забравят, независимо къде живeeм,” каза адвокат Огнян Гаврилов.

 

ВИЗИТКА

От теоремата на Питагор в София до закона на Калифорния в САЩ

Огнян Ангелов Гаврилов е роден на 18 май 1979 в София в семейството на учителка и инженер – Мариана и Ангел. Израства в Центъра на София, а спомените от детството свързва с градинката пред Храма “Св. Георги”. Завършва начално образование в 20 ОУ,  а през 1998 г. се дипломира от Софийската Математическа Гимназия (СМГ). След това записва Нов Български Университет (НБУ), където издържа само една година и заминава за САЩ “по икономически причини”.

Живее в Палм Спрингс и учи “История” в Сан Бернардино Стейт Юнивърсити. За 2 години е без документи и пари и се принуждава да работи “на черно” за да оцелее, защото парите и на родителите му са свършили. Дипломира се успешно с бакалавърска степен. През 2005 печели стипендия за Юнивърсити оф Пасифик.

Когато попитахме Гаврилов, защо е сменил точните науки с безкрайната история и бездънното право, той ни отговори простичко с усмивка, “смених ги защото съм женен и съпругата ми Трейси Оусен не ме остави на мира”.

Адвокат Гаврилов практикува гражданско, семейно, данъчно, корпоративно и международно право и разполага с три кантори, две в Северна Калифорния и една в България. Става известен в щата с делото “Магги” срещу “Калифорния фемили фитнес”, поради което променят закона за детските забавачки.

Любопитно: хоби – голф – 2007г. печели турнира на факултета по право, но се занимава и с бразилско Жиу-Жицу; Кара  любимата си марка кола –  Порше;

Попитахме Огнян Гаврилов къде ще се пенсионира, като се извинихме, че е толкоз рано за този въпрос? Отговорът бе категоричен – “безусловно в България!”

Позволихме си да му зададем и политически въпрос – България в този момент през Вашия поглед?

“Икономическа трагедия без капка политическа воля за оправяне,” завърши Гаврилов.

Източник: bulgarica.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *