Съвсем скоро българската общност в Чикаго, която по неофициални данни е над 300 000, ще има свое читалище. Това обяви старозагорецът Константин Маринов, председател на българския клуб „Верея“, който ръководи и танцов състав със същото име в американския град. „Пет-шест по-големи организации на българи в Чикаго вече сме решили да финансираме изграждането му и до 3 години се надявяме българското читалище да бъде готово“, посочи Константин.

Освен с репетиционни зали за самодейните състави, тази твърдина на българщината, щяла да разполага и с голяма концертна зала. В момента в Чикако имало 15-ина български училища и във всяко от от тях имало нашенски танцов или певчески състав. От новата учебна година пък в Малко българско училище, което всъщност е първото българско школо тук и е най-голямото, щели да разкрият и артистична паралелка, в която ще се изучава българския фолклор.

„Аз живея в Чикаго, но корените ми са в България“, обяви с гордост Константин Маринов, който бе с тениска с това лого и родословно дърво. Косьо е инициатор на традиционната фолклорна среща на състави и изпълнители от чужбина „Верея и приятели, която ще се проведе за трети път в Града на липите в петък и събота и отново любезен домакин и партньор е Старозагорската община. В очаквания празник на нашенци със здрави и силни корени ще участват над 50 фолклорни групи и изпълнители от Чикаго, Лондон, Мадрид, Холандия, Канада, Сиатъл, САЩ и др.

Специален гост на третата фолклорна среща на нашенци в чужбина ще бъде родопският славей Валя Балканска със своя гайдар Петър Янев. Концертите ще бъдат на откритата сцена в новия старозагорски парк кв. „Казански“ в петък и събота вечерта. През втория ден в спортната зала „Ив. Вазов“ ще се проведе и семинар-хоротека с открити уроци по народни танци и дискусия за бъдещето на тази фолклорни срещи.

Източник: Кмета

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 752 - Today Page Visits: 5