Тед Кочев получи българското си гражданство

Холивудският режисьор Тед Кочев получи удостоверение за наличие на българско гражданство от министъра на правосъдието Екатерина Захариева,съобщиха от ведомството.

До получаването на удостоверението се стигна, след като Тед Кочев представи в Министерството на правосъдието необходимите документи, които доказват българското поданство на родителите му, напуснали България през 20-те години на ХХ век.

Експертите от дирекция “Българско гражданство” извършиха задълбочена проверка както на представените от Кочев документи, така и в регистрите на Министерството на правосъдието по чл. 38 от Закона за българското гражданство.

Проучването установи, че режисьорът е български гражданин по рождение и това обстоятелство се документира с удостоверение по чл. 39, ал. 1 от Закона за българското гражданство.

Според текста, по молба на заинтересуваното лице Министерството на правосъдието издава удостоверение за гражданство, в което се посочва дали лицето е или не е български гражданин съгласно регистрите, които се водят в министерството. Удостоверението има срок на валидност 1 година от издаването му.

Чрез връченото му удостоверение Кочев ще може да получи още в първия работен ден от Община Пловдив акт за раждане, лична карта и паспорт на български гражданин.

По-рано той се срещна и с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тед Кочев е роден като Величко Тодор(ов) Кочев (Цочев) в Торонто, Канада на 7 април 1931 г. Той е потомък е на български емигранти: баща му е от Пловдив, а майка му е от Въмбел, Южна Македония, но след Илинденското въстание семейството ѝ бяга в България и тя израства във Варна.

Тед Кочев започва да режисира за канадската телевизия на 24 годишна възраст. По-късно се премества във Великобритания, където работи за телевизия ABC, режисира театрални пиеси и филми за големия екран. Неговият филм „Two gentelmen sharing“ е първият британски филм, селектиран за международния кинофестивал във Венеция.

Следващият му филм „Wake in Fright“ (познат и като „Outback“), заснет в Австралия, и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми и става първият австралийски филм на кинофестивала в Кан.

Сред най-касовите му филми са „Първа кръв“ (известен като „Рамбо I“) със Силвестър Сталоун, комедията „Уикендът на Барни“ и др.

Източник news.bg

 

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *