Чикаго. Млад перничанин създаде хидравлично колело и грабна първо място в състезание за млади научни работници

Млад перничанин с награда в научната област! Роденият в Перник, живеещ от години в Чикаго – Емануел Миланов, спечели първа награда на традиционното академично състезание за млади научни работници „Parker Chainless Challenge” в Ървайн, Калифорния, съобщи за zaPernik.com Николай Василев.
Като представител на Илинойския технологичен институт, със специалност “Машинно инженерство”, Емануел заедно с още един българин Ангел Димитров и двама американски състуденти създадоха хидравлично колело. Представителите от Чикаго грабнаха първото място, благодарение на подобрените компоненти от предишните години в конструкцията на колелото.
Най-голямо впечатление на журито направи изчистения дизайн и замяната на буталата с помпи. В надпреварата участваха представители от осем града, сред които: Чикаго, Шампейн, Синсинати, Кливланд, Акрон, Каламазу, Сан Луис Обиспо и Западен Лафайете. За първото място шампионите в научната дейност получиха купа, грамоти и парични награди от генералния спонсор на събитието „Parker“.
Консорциума „Parker“ стартира надпреварата през 2005 г. до 2009, когато последва четиригодишно прекъсване и от 2012 г. състезанието е възобновено. Всички разходи за самолетни билети, хотели, престой и храна, са осигурени от „Parker“. Консумативите за направата на хидравличното колело, са осигурени също от тях.
„За втори път участвам в това състезание и съм много щастлив, че този път успяхме да спечелим първото място. Ние спечелихме купата, но идеята на целия процес е да развива аналитичното мислене по време на самото възпроизвеждане на продукта. Целта в момента ми е да завърша и едновременно с това проучвам компаниите, в които бих могъл да работя и развия своя потенциал„, коментира бъдещият инженер Емануел Миланов.
Източник: bgnow.eu

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *