Българската култура, представена в Буенос Айрес

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ представи на широката общественост в аржентинската столица своята изложба „Открий България“. Експозицията цели да покаже живота и културата на един от най-старите народи на Източна Европа и да представи нашата Родина в латиноамериканската страна.

Културното мероприятие, чието официално откриване се състоя на 15.10.2016 год., се проведе под патронажа на българското посолство и беше организирано с подкрепата на правителството на автономния град Буенос Айрес и корпорация „Буенос Айрес Юг“. Експонатите бяха подредени в Художествената галерия „Буенос Айрес Юг“ в живописния централен квартал Сан Телмо.

Изложбата е направена с любов и уважение към културата на нашата страна, към нейното наследство, с желанието да бъдат представени разнообразните й богатства. Състои се от няколко раздела, в които нейните автори – Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков са се постарали да разкрият възможно най-изчерпателно великолепието на българската национална култура.

В центъра на експозицията са 12 тематични пана, всяко от които разкрива определен аспект на България – природни дадености, историческо наследство, традиции и обичаи, известни личности, фолклор, национална кухня и т.н. Следващият раздел обхваща битовата тъкан, с характерните покривки, шевици и бродерии, изумяващи с многообразието на мотивите, вплетени в тях. В раздела, посветен на иконописта, има икони от различни школи, представящи каноните на православното християнско изкуство. Не липсва традиционната керамика, като един от най-старите художествени занаяти по българските земи.  Впечатляваща е и сбирката от разнообразни пирографирани изделия от дърво. В изложбата присъства съвременна българска живопис, демонстрирана с образци на картините на софийския художник Верде, творящ в областта на модерното изкуство.

Но най-голям интерес предизвика колекцията от български национални костюми. Те бяха представени по твърде оригинален начин при официалното откриване на изложбата. Облечени в носиите, група младежи се смесиха с присъстващите и предизвикаха техния интерес и нескривано възхищение към тези толкова оригинални, живописни и богати на орнаменти облекла.

Изненадата на публиката не свърши до тук. Младежите представиха и една важна част от българския фолклор – народните танци. Въпреки, че не са изучавали това изкуство в български школи, без да са професионалисти, те много умело се справяха със стъпките на нашенските танци. Трябва да се подчертае, че по-голямата част от тези ентусиасти нямат български произход. Но веднъж запленени от темпераментните ритми на родния фолклор, те вече играят с огромно желание и пълното съзнание, че популяризират колоритната българска култура в Аржентина.

Тържеството при откриването на изложбата беше съпроводено от коктейл, даден в чест на България от любезните аржентински домакини.

sn-1-1 sn-2-1 sn-3-1 sn-7-1 sn-8-1

Изложбата „Открий България“, показваща нашата Родина, дава само една приблизителна картина на България в действителност. Но е направена с благородната цел да представи Отечеството ни на аржентинската публика, да събуди националната гордост в сънародниците ни от българската диаспора тук и да спомогне страната ни да стане по-позната, по-разбираема и популярна на латиноамериканския континент.


Статията подготви

Георги Николов Николов е роден на 29.01.1956 г. в Бургас. Завършил е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Българска филология” през 1980 г. и дълго време работи като журналист, за кратко – и като моряк. Дипломира се върху творчеството на Борис Шивачев. Член на Съюза на българските писатели и на Българската академия за науки и изкуства – БАНИ. Ранните пътеписи според него равностойно допълват “емиграционната” тематика.  А морето присъства трайно както в първия му сборник “Пътища” (1995), така и в електронната му книга “Морето в българската периодика ХІХ – ХХ в.” Продължава да работи върху тези три теми, понякога се занимава и с литературна критика. От 2007 г. живее във Велико Търново. През 2014 г. излиза на пазара сборникът му “Творци и време” – за забравени имена.

Повече за книгата “Творци и време”: тук

За връзка с автора: bi_georgi_nikolov@abv.bg


Българи в Канада, българи в Буенос Айрес и всички българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *