Българският дух завладя Буенос Айрес

Най-светлият български празник – 24-ти май беше честван в аржентинската столица в рамките на Седмица на българската култура, организирана от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“.

Началото беше дадено с премиерата на документалния филм „Сърце като птица“ в Културния дом на провинция Чако в Буенос Айрес. Филмът представя живота и делото на най-известния поет от български произходМарио Несторофф. Въпреки краткия си жизнен път, той оставя дълбока следа в съзнанието на поколенията. С годините се утвърждава като легенда в родния си край, който възпява с огромна любов и привързаност. За тази емблематична за Чако фигура днес са издигнати множество монументи, на негово име се провеждат литературни конкурси, а част от стиховете му са текстове на песни на известни аржентински музиканти. За сънародниците ни в Чако, където е най-голямата от българските общности в Аржентина, личността на Марио Несторофф е обект на изключително уважение. Кинотворбата на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ е първата, създадена за този поет и представянето й беше отбелязано с редица публикации в медиите и интервюта с авторите на филма Ася Иванова и инж. Иван Цанков. В знак на почит към българските корени на поета, Асоциацията подреди в салона на Културния дом своята изложба „Открий България“, представяща нашата Родина чрез информационните си пана и многобройни експонати – национални шевици, православни икони, битова керамика и пирографирани изделия от дърво.

Следващото мероприятие в рамките на Седмицата на  българската култура се състоя в град Берисо, провинция Буенос Айрес, в сътрудничество с Българското културно дружество „Иван Вазов“. В любезно предоставения за целта салон в седалището на Дружеството в този град беше показан документалният филм „Солунските чудотворци“, създаден от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. Това е киноразказ за живота на братята Кирил и Методий и историята на създаването на нашата азбука. Прожекцията предизвика възторга на публиката, който пролича по просълзените от вълнение и национална гордост очи у наследниците на българи – вече до четвърто поколение, в тази общност.

Закриването на Седмицата на българската култура на следващия ден отбеляза кулминацията на празненствата. Отново това беше съвместна изява на двете български дружества.

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ представи изложбата „Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение“. Експозицията е дело на Държавната агенция за българите в чужбина. Разказва за мисията на Светите братя и акцентира върху делото на учениците им. Разкрива приноса на България не само за историческото развитие на славянските народи, но и за цялата европейска цивилизация.

От своя страна Българското културно дружество „Иван Вазов“ организира Фестивал на славянската култура, изключително топло посрещнат от публиката. Бяха представени танцови състави от различни общности в града, всеки със своя типичен фолклор. Най-горещи аплодисменти получиха изпълненията на състава „Седянка“ към Дружеството, който е гордостта на българите в Берисо.

Седмицата на българската култура, проведена в Буенос Айрес от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ беше инициатива, посветена на съхранението на българската култура и традиции. Тя предизвика заслужена гордост сред сънародниците от общността – заради принадлежността им към страна с многовековна история и определен принос към световната култура.

Ася Иванова

Председател на Гражданска асоциация

„Българите в Аржентина“

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *