Българи, завършили висше образование в чужбина, се връщат у нас

Данни от последните години сочат, че лошите икономически условия са причина всеки пети българин до 35 години да обмисля сериозно дългосрочна емиграция. Според немско изследване от 2015 половината от младите жители на 8 балкански държави, сред които и България, искат да се заселят в Западна Европа или САЩ. И все пак тенденцията не е еднопосочна. Група млади българи, завършили образование в чужбина, са взели решението да се приберат. Чрез БНТ те призоваха и други като тях да направят същото.

През месец юни тази година, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, разкри че от около половин година се наблюдава засилена възвращаемост на българи от чужбина. Между Виена, Лондон и София е трябвало да избира и 23-годишната Илина Петрова. Тя е завършила един от топ университетите в света по бизнес мениджмънт с профил финанси. Въпреки че получава възможност за високоплатена работа там, решава да се върне в България.

“Защото е моят дом. Тук е моето семейство и се чувствах като чужденец в чужбина, нищо че съм работила и във Виена и в Англия, и съм учила и на двете места, аз се чувствах чужда и реших, че никога няма да се почувствам като местен гражданин там.”

По преценка на дипломатически представители за 2016 година, около 3 милиона и половина българи живеят в чужбина, като най-голям брой пребивават в САЩ и Великобритания. Според неофициална статистика поне една трета от училите на Запад студенти се връщат у нас. Сред тях е и Пламена Тодорова. Тя е приела за своя кауза развитието на страната ни и е избрала да работи за нея в неправителствения сектор.

“Аз изключително много вярвам в личната отговорност и в това, че когато нещо не ми харесва, зависи от мен да стана и да отида, и да го направя по-хубаво.”

“Това, което бих искала да кажа към младите, които са тук и не са излизали от България, особено към тези, които са по-ниско платени или им е трудно да си намерят работа, е че конкуренцията в чужбина е жестока и там е много по-трудно да си намериш работа, както и там всеки е заменим.”

Те вече са опитали вкуса на живота в чужбина и знаят, че у нас шансовете не са по-малки. Може би просто искат хора като тях да положат малко повече усилия.

Източник: 24 часа

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *