Измамите на търговците стигнаха 72% от пазара

578

Неправителствената Национална асоциация за защита на потребителите заплаши държавната Комисия за защита на потребителите, че ще сезира Европейската комисия срещу нея. НАЗП сигнализира за нелоялни търговски практики и призова КЗП да промени политиката си на работа.
“Нашето търпение е изчерпано. Ако не бъде променена изцяло организацията и подхода на работа на КЗП към пазарните проблеми, ще бъдем принудени да сезираме Европейската комисия за това, че по документи има контролен орган, а практически той не работи”, обявиха от НАЗП в писмо до медиите.

Експертите на организацията са изчислили, че нелоялните търговски практики на пазара надхвърлят 72%.

“Проблемите вече пълзят навсякъде, като започнем от обявяването на цените и преминем през ателиета за услуги и сервизи”, обясниха от НАЗП.

В анкета за ремонтни дейности в София например на всеки десет случаи само един бил безпроблемен. В заведенията в Бургас и Варна пък в менютата на 7 от всеки 10 заведения лепсвали грамажите.

loading...

При изследването на брошури с промоции експертите на НАЗП установили, че от 10, 8 заблуждават потребителите. В 75% от случаите при обявяването на цените отсъства цената за единица мярка.

От организацията цитират данни на Комисията зазащита на потребителите, според които при 380 сигнала във връзка с рекламации, инспекторите не са съставили нито един акт.

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 74 - Today Page Visits: 1
Сподели