Млад българин спаси живота на пасажер на огромен круизен кораб

Млад българин, работещ на голям туристически кораб, е спасил живота на пасажер, докато е бил на смяна.

Името на героя е Борислав Борисов. Той работи за една от най-големите круизни компании в света – Carnival Cruise Line. А драматичната случка се е разиграла преди около 3 месеца – на 20 май 2016 г.

За нея научаваме от публикация във Facebook на Джон Хийлд (John Heald), който е лице на компанията и старши круизен директор на Carnival.

Публикацията на Хийлд (в свободен превод) гласи следното:

„Запознайте се с Борис и това, което той направи днес, описано от Иво, нашия мениджър по хранителните доставки (може би друг българин на кораба – бел. авт.):

„Днес, докато преминавах покрай басейна, в около 13:35 часа, наша гостенка (Джанис) дойде при мен, тичайки и крещейки, че съпругът й се задушава. Борисов, който водеше смяната на сервитьорите и бе най-близко до задушаващия се гост, забеляза всичко. Без колебание той приложи т.нар. „метод на Хаймлих“ (при който се застава зад гърба на давещия се, тялото му се обхваща с две ръце, сключени в основата на гръдната кост, и се прилага натиск – бел. авт.). Така той най-вероятно спаси живота на госта!“

Повечето от служителите ни са обучени да правят това. Огромно „Браво“ на Борис, че го направи толкова бързо и спокойно!

Моля, отделете минутка от времето си, за да напишете 2 думи – „Браво, Борисов“. Ще означава много за него, сигурен съм. (…)“.


След описаната ситуация гостът на кораба е спасен, започва да диша и отваря очи. Младият българин получава стотици благодарности от служителите и пасажерите на кораба.


borislav borisov

Борислав Борисов. Снимка: Личен архив

Борислав Борисов е роден в Ямбол. Завършил е Математическата гимназия „Атанас Радев“, а след това и Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ със специалност „Геология“. Спортувал е лека атлетика, като печели отличия като Спортист на Ямбол през 2006 г. и като Спортист на СУ, съобщава на сайта си местното ямболско Радио „999“. Борислав живее между САЩ и България. От 4 години и половина работи за Carnival Cruise Linе. Любопитна подробност е, че той е син на Лъчезар Борисов, който е един от участниците във втория сезон на популярното реалити шоу Survivor, излъчвано у нас.

Carnival Cruise Line е американско-британска компания, базирана във Флорида. Тя е основана през далечната 1972 г., а сега е част от 9-те круизни бранда, притежавани и ръководени от корпорацията Carnival Corporation & Plc.


Журналистката Галина Йорданова от Радио „999“ се е свързала с Борислав за блиц интервю, което той й е дал онлайн от кораба, на който работи в момента. Ето какво са си казали:

Здравей, Бориславе!

Борислав: Здравейте!

Какво си мислеше, когато се втурна към изпадналия в безсъзнание човек?

Борислав: В такива моменти човек не мисли, а действа. Чак след време осъзнава… какво е направил. Радвам се, че бях там, че помогнах на човека, че е жив и здрав днес.

Тази случка промени ли те?

Борислав: Не, това е постъпка, която всеки трябва направи, ако човек до него има нужда от помощ. Винаги с нещо може да се помогне. А аз знаех и какво да направя…

За какво мечтаеш днес?

Борислав: Никога не съм се заплесвал по мечти, пожелавал съм си здраве – за мен и за близките ми. Останалото е онова, което всеки е заслужил – с труда и с отношението си към другите.

Пожеланията ти към всички в Ямбол и към голямата аудитория слушатели на Радио „999“?

Борислав: Да са здрави и да имат много усмихнати мигове! И скоро дано се видим със семейството ми и с приятелите! Поздрави за всички!


Тази статия ви хареса? Заповядайте в страницата на Truestory.bg във Facebook, където ежедневно ви разказваме истински и вдъхновяващи истории, които си струва да научите!

Източник: truestory.bg

(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *