Наш гурбетчия бесен от хленченето във Фейса: Върнете се на нивата!

Нурикян Мехмедали е бивш експерт по екология в Общинска администрация – Ардино. От години работи в Германия. Подразнен от коментарите във Фейсбук, че „България не се оправя, дори става по-зле”, той направи следния коментар, цитиран от 24rodopi.com.
„От Германия, когато се прибираме на почивка през лятото, минаваме през много държави – капиталистически и такива, които сега започват демокрацията си или градят нещо като някакъв собствен неизвестен никому строй. По време на 24 до 30-часовото ни пътуване не може много да се спи и за това се зяпа през прозореца. Това, което се вижда в Германия, е 100 % обработваеми земи, хубав асфалт, подредени села и градове, магистралите са обозначени и осветени, страхотни места за почивка около аутобаните и т.н. Това се отнася и за Австрия и малко по-малко за Унгария. В Сърбия вече се разбира, че сме на Балканите – мизерия и разбити асфалтови настилки, тук там се обработва земята, боклуци… направо камари от боклуци край пътищата.

Преди границата с България, сръбските села стават по-гадни дори от циганските гета. Там се молиш да не ти се развали колата. Имаш чувството, че си се върнал 50-60 години назад. Ужас.

И накрая – родната България. Тя е като Сърбия, даже и по-зле. Боклук навсякъде. Около, под и над пътя никакви места за отдих. Ако си с немска регистрация всеки полицай ти скача, защото се предполага, че си гастарбайтер, който пътува от Германия за Турция.

На родна земя всеки вижда огромната разлика – 100 % обработваемата земя НЕ СЕ ОБРАБОТВА. Българинът не работи на полето, цялата Тракийска низина е празна.

Та, на разните коментатори и анализатори, които седят пред компютъра и изсмукват прозрения от пръстите си, че и акъл дават как да се оправим, ще кажа – няма да се оправим скоро. Българинът трябва да се върне на нивата, да копа земята си и да сади каквото може. Да се хваща за работа! С хленчене по Фейса не става. Работете и се потете на полето без значение от образованието или се молете Европа да дава пари и да не си иска сметката накрая, както в случая с Гърция”.

Източник: Блиц

Facebook коментар
(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *