Отличната диплома от Хайделберг на Каролина Войчева й отвори врати към всички болници в света

Търновката избира след специализация по сърдечносъдова хирургия в Берлин да се върне да лекува българи

ДА ЗАВЪРШИ МЕДИЦИНА В НЕМСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „РУПРЕХТ-КАРЛС“ В ХАЙДЕЛБЕРГ, БИЛО ЦЕЛ НА 24-ГОДИШНАТА КАРОЛИНА ВОЙЧЕВА ОЩЕ В 10 КЛАС. Днес младата търновка с гордост заявява, че мисията е успешно изпълнена, и веднага си поставя следващата. Желанието й е да специализира сърдечносъдова хирургия, за да може да помага на възможно най-много хора, тъй като именно заболяванията на сърцето са най-разпространените не само в България, но и по света. За разлика от повечето си колеги обаче, Каролина не смята, че финансовото възнаграждение е най-важното за лекарската професия, затова е твърдо решена, че мястото й е в родната страна, където да приложи наученото в Германия.

„НЕ ВЯРВАМ В ПОГОВОРКАТА, ЧЕ ЕДНА ПТИЧКА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ. НАПРОТИВ, КОГАТО СЕ ВЪРНА АЗ, ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ И ДРУГИ МОИ КОЛЕГИ ДА ГО НАПРАВЯТ. Няма кой друг да помогне за стабилизирането на здравеопазването у нас, освен самите ние – младите лекари”, убедена е 24-годишната търновка.

Каролина сподели, че изборът на университет се случил, докато преглеждала в интернет висшите учебни заведения по света, които според отзиви на студенти дават най-добрата подготовка. Семестриалната такса в „Рупрехт-Карлс“ била ниска, което допринесло тя да се спре на него. Сподели, че никой в семейството й не е лекар и е израснала в лишения. „Родителите ми са обикновени хора, които се борят сами с живота, без никой да им е помагал. Мама е камериерка, а татко работи в бирена фабрика. Бях притеснена, че когато им съобщя, че съм избрала обучение в Германия, няма да бъдат във възторг и дори ще ме разубедят. Тайничко си мечтаех да ме подкрепят”, спомня си тя. Надеждите й се оправдали, когато родителите й казали, че ще направят всичко по силите си, за да я издържат по време на следването.

Кандидатстването минало леко и била приета още на първо класиране. Макар в училище да учила немски, й било нужно известно време, докато свикне с речта в реални условия. Най-стресиращото нещо в началото било взимането на първия изпит, който бил едва 5 седмици след началото на учебната година. „Всичко беше ново за мен, материята никак не бе лесна. След този изпит имаше още 6 изпита в рамките на два месеца. Още тогава имаше колеги, които се отказаха. Мен обаче трудностите ме мотивираха и оценките, които изкарах, се равняваха на българския „отличен”. След време, когато се сприятелих с ПОВЕЧЕТО ХОРА ОТ КУРСА, МИ СПОДЕЛИХА, ЧЕ НЕ СА ОЧАКВАЛИ ДА СЕ СПРАВЯ, ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРКА”, разказа тя. По нейни думи немците гледат предубедено към сънародниците ни и не вярвали в успеха им. Точно това била и най-голямата й мотивация, тъй като подценяването не било само лично към нея, но и към националността й.

Каролина сподели, че ако трябва отново да избира университет, където да завърши, пак би се спряла на този в Хайделберг. „Подготовката ни наистина е на изключително високо ниво. По време на целия курс обаче съм посещавала и редица семинари, презентации и доклади на интересни теми, изнасяни от световни светила в медицината, които периодично гостуват във вуза. БИБЛИОТЕКИТЕ ТУК ПРЕДЛАГАТ УДОБСТВА, КОИТО В БЪЛГАРИЯ СА МИРАЖ КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ. Има луксозни стаи за учене, оборудвани с интерактивни дъски, таблети и биймъри, които човек може да резервира и използва. Освен това литературата може да се намери и в онлайн платформата на библиотеката”, обясни тя.

Каролина сподели, че начинът на преподаване в „Рупрехт-Карлс“ коренно се различава с този у нас. Немските лектори никога не налагали мнението си, а давали възможност на студентите да се изкажат, дори да грешат, и да обсъдят съвместно недоразумението. „Обсъждането на казусите става под формата на дебат. В него участват двама студенти и преподавателят. На една кръгла маса се поставя конкретен медицински случай или въпрос и всеки от студентите започва да защитава тезата си”, обясни тя. Именно този аспект на обучение, казва тя, я кара да се чувства сигурна в знанията си.

ОТЛИЧНИЯТ УСПЕХ, С КОЙТО ЗАВЪРШВА, ПЪК Й ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ КЪМ ВСИЧКИ БОЛНИЦИ ПО СВЕТА. 24-годишната търновка обаче избрала специализирана клиника по кардиология в столицата Берлин. „Убедена съм, че там е мястото, където ще успея да изградя себе си като добър специалист, който един ден ще помага на много българи да се борят успешно със сърдечносъдовите заболявания”, допълва Каролина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *