ОТРОВИХА С ПРЕПАРАТИ ОКОЛО 300 ПЧЕЛНИ КОШЕРА В ШУМЕНСКО

Около 300 пчелни кошера в шуменския квартал Мътница и в село Новосел са отровени с препарати, най-вероятно заради пръскането на съседни площи по време на цъфтеж, съобщи председателят на Съюза на пчеларите в Шумен Даниела Челебиева.

Първи преди седмица са пострадали пчелините в Новосел, където са засегнати около 200 кошера. Пчелите в тях са започнали масово да измират, но стопаните така и не успели да установят кой е пръскал, а районите около изтровените кошери са засети основно с жито, обясни Челебиева.

Преди няколко дни са били отровени и около 100 кошера в шуменския квартал Мътница, където около пчелините има цъфтящи овощни градини. Собствениците са подали жалба в община Шумен, а пристигналата комисия от общински служители е установила, че са засегнати кошери в цялото село. Но отново, както и в Новосел, не е изяснено кой е виновникът за отравянето на пчелите.  Смъртността в засегнатите кошери е между 20 и 40 процента, но това не е окончателно, защото пчелите продължават да измират.

Чл. 33 от Закона за пчеларството забранява пръскането с препарати на каквато и да е растителност по време на цъфтеж.  Някои от растениевъдите обаче не се съобразяват със забраната и третират растенията именно по това време за по-бърз резултат. Пръскането при цъфтеж предизвиква масова смъртност сред пчелите, защото те вкарват отровения нектар в кошера и пчелните семейства продължават да измират непрекъснато, обясниха засегнатите стопани.

Пчеларите настояват за спешна държавна намеса, тъй като при действащата нормативна уредба не са в състояние сами да се преборят с нарушителите.  Сега засегнатите собственици трябва в рамките на 24 часа след измирането на пчелите да свикат общинска комисия, след което са длъжни за своят сметка да изследват пробите от измрелите пчели в акредитираната лаборатория за анализ на пестициди в Пловдив. Дори и тези проби не са гаранция, че ще се докаже кой с какви препарати е ръсил и пчеларите трябва да водят съдебни дела, за да докажат виновника, обясняват стопаните. Те предупреждават, че ако държавата не се намеси по-решително, само след няколко години броят на пчелите ще намалее фатално. „И тогава тези момченца, които сега бързат да направят големите печалби и ръсят при цъфтеж, ще се чудят кой да им опрашва реколтата“, предупреждават собствениците на засегнатите пчелини.

Тази пролет имаше много случаи на масови отравяния на пчели в Североизточна България заради нерегламентирано пръскане с пестициди. Най-сериозен е проблемът в областите Варна и Добрич, но имаше оплаквания и от Търговище, а в Шуменско са известни двата случая в Новосел и Мътница, заяви Даниела Челебиева. В някои райони в област Добрич, например, е констатирана 100% смъртност на пчелните семейства, а в други – от 30 до 70 на сто. В действителност поразените кошери са много повече, но малцина пчелари се жалват официално.

Пестицидите са проблем, срещу който и пчелари, и природозащитници протестират от години, като предупреждават, че пчелите и други опрашители са застрашени от глобално изчезване, а човечеството разчита на тях за 75% от хранителните си култури.

Източник:
http://radian.bg/2019/04/19/otroviha-s-preparati-okolo-300-pchelni-koshera-v-shumensko/?fbclid=IwAR05uT48G5m4f04EnzFxRj7pAt9y5WQ_zb4AN1SaZjdWH53pDJ5hLM_DD7E

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *