Пловдивският виртуоз Николай Маринов – единственият българин на галаконцерт в Роял Албърт Хол

Младият пловдивски пианист Николай  Маринов ще свири в култовата зала „Роял Албърт Хол“ в Лондон през март. Той е единственият българин, включен в концерта на победителите от Международният конкурс „Grand Prize Virtuoso“. Възпитаникът на пловдивското музикално училище „Добрин Петков“ е спечелил Първа награда в своята възрастова категория.

В конкурса са участвали пианисти от цял свят, като отличия в различните възрастови групи са спечелили таланти от Русия, Тайланд, Япония, Великобритания, Люксембург, Германия, Хърватска, Малта, Китай, САЩ, Италия.

„Искаме да поздравим родителите ви и вашия преподавател Светлана Косева за качеството на вашето изпълнение. Благодаря ви, че го споделихте с нас!“ пишат организаторите. Концертът в прочутата зала, където са свирили Бийтълс, Ролинг стоунс и най- известните музиканти в света,  е на 28 март.

Изминалата 2015 година беше една от най- успешните за Николай. Младият виртуоз взе Първа награда на ” International Internet Music Competition 2015 “, Белград.    Финалист е на Трети Международен конкурс ” YOUNG TALENTS AND ORCHESTRA ” 2015, Италия, където от 60 участника, само 8 са допуснати да свирят симфоничен концерт с филхармоничния оркестър на Барласина, Италия.

През декември той изправи на крака публиката в Националната опера „Бастилията“ в Париж, където успешно представи България в гала концерта на лауреатите от Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris“. Пианистът участва и в Коледния концерт в Карнеги хол в Ню Йорк.

 

TNS.bg

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

– See more at: http://www.bglev.org/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=78#sthash.QhBgqElp.dpuf

Facebook коментар