След ГУРБЕТ 37-годишният Йордан Тръвнев върти успешен малък бизнес- бакалия

ВЪПРЕКИ УПОРИТАТА ТЕНДЕНЦИЯ КВАРТАЛНИТЕ ГАРАЖНИ БАКАЛИИ за хлопват кепенци всеки търновски район си има поне едно магазинче освен големите супермаркети. За кв. „Картала“ това е гаражът на 37-годишния Йордан Тръвнев. Той е висшист и специалист по маркетинг и като почти всички останали, е опитвал да ходи на гурбет. Върнал се в родината си, останал и няма намерение да ходи повече никъде. Семейният магазин пък съществува цели 23 години, а Данчо тогава е бил още ученик, но винаги е помагал. Сега той е шефът и винаги посреща клиентите с усмивка и с настроение. Угажда на всеки каприз и единственото, което не може да се намери при него, е месо и замразени продукти, без пилета. Казва, че точно за тези продукти клиенти няма и няма смисъл да бори големите.

ТОЙ ЧЕСТО АНАЛИЗИРА ВРЕМЕТО ЗАД СЕБЕ СИ И ОТЧИТА КАТО ГРЕШКА СВОИТЕ СТРАХОВЕ. Сега не вярва на съдбата и на случайностите и смята, че всичко зависи от човека и неговия хъс и мерак. За да бъде винаги усмихнат, той релаксира с медитация и йога и това му помага страшно много. Заедно с него се усмихва винаги и продавачката Марияна, а родителите му са горди с клиентелата в гаражчето, над което живеят в блока.

„Явно това е била моята мечта, щом не искам да се занимавам с нищо друго. В началото човек трудно осмисля избора си, но аз винаги съм смятал, че можеш да се справиш и в България. И се опитвам да се докажа на себе си. Щастлив съм обаче, че имам клиенти и от други квартали, които всеки ден идват да пазаруват при мен. Едно време при нас нямаше печени семки и аз като дете ходех далеч да си купувам. Тогава си казах, че може да опитам да предлагам възможно най-много неща за хората. И така – според търсенето и предлагането“, разказва Йордан Тръвнев.

ДНЕС ТОВА ГАРАЖЧЕ РАБОТИ С 10 ДИСТРИБУТОРСКИ ФИРМИ И ПРОДАВА ОКОЛО 1300 ВИДА СТОКИ. Данчо казва, че за него няма люта конкуренция с големите вериги, защото това е въпрос на гледна точка. И показва една огромна червена ябълка от последното си зареждане, която просто няма как да не си купиш. Освен това той има и друго разбиране – държавата нито му пречи, нито му помага.

„Имало е моменти преди десетина години по време на кризата, когато съм си мислел дали ще ме има. Е, сега гледам, че във В. Търново всичко цъфти и връзва, дори апартамент не можеш да си купиш въпреки голямото строителство, защото всичко се разпродава на зелено. Тъжното за мен обаче е, че в нашия квартал много деца избягаха навън или в София и тук е застаряващ район. Независимо че „Картала“ е един от най-големите квартали на града. Но това е животът, какво да се прави. Важното е да сме позитивни и добри един с друг…“, зарежда с положителната си енергия Йордан. Без завист той споделя още, че по-млади от него съкварталци са направили компютърен бизнес в столицата и изкарват сериозни пари от над 3000 лв. на месец.

НЕ СЕ СМЯТА НИТО ЗА УСПЯЛ, НИТО ЗА ОЦЕЛЯВАЩ, А ЗА СРЕДНА РЪКА търговец от квартала, на когото можеш да разчиташ по всяко време. Не може да стои затворен и да работи на бюро, защото се зарежда от душевния контакт с хората около себе си. Вероятно заради това продава най-евтино и не злоупотребява с клиента и възможността да предлага стоки на безумни цени. Какво мисли един млад човек за днешната политическа ситуация? „Най-абсурдното у нас са мижавите пенсии и играта на властта, когато всички си мислим, че е загубила кокала! Енергото, например, никога не е правило разлика между хората с минимални доходи и тези, които изкарват луди пари, нали така. Е, това ако може да се промени, ще бъде човешко“, пак с усмивка казва 37-годишният търговец Йордан Тръвнев.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *