18-годишният възпитаник на СОУ “Яне Сандански” в Сандански Мартин Николов създаде патриотична организация с няколко свои приятели. Идеята на Мартин е да възроди българския дух у младите хора, да ги събуди и да ги подтикне към промяна в България, защото именно тяхното поколение според него е следващото, което ще управява страната ни.

Мартин е роден в Кюстендил, но преди година той и семейството му се установяват в Сандански, тъй като майка му си намира добре платена работа в сферата на часния бизнес, а Мартин започва да учи в гимназията.

Пред репортер на вестник „Струма” Мартин разказа за идеята и създаването на патриотичната организация и целите в живота му:

Всичко започна, когато с родителите ми преди 6 години заминахме да живеем в Гърция. Избягахме от България, защото животът тук не ни предлагаше условията за живот, които искахме. Това че бях отделен от родното ми място толкова години и се чувствах като неканен гост в чуждата държава, отключи любовта ми към България още по-силно.

Върнахме се в България, защото мечтата ми е да следвам медицина в български университет и да се реализирам тук. Мисля, че ако продължа да уча в чужбина, няма да се чувствам пълноценен.

Тази зима решихме с приятели да създадем организацията „Млада България”, чрез която искаме да пробудим любовта на младите хора към страната и да си повярват, че ако се обединим, ще можем да спрем упадъка на България. Мъчно ми е, като гледам как страната ни се съсипва от политици, които гледат само личните си интереси и пренебрегват националните ценности, като например ниските доходи на обществото, лошото здравеопазване, образователната система и т.н.

Една от главните цели на организацията ни е да се опитаме да задържим младите хора и студентите тук, да не емигрират. Ако трябва, ще организираме и протести, за да променим системата ни. Във фейсбук създадох страница, чрез която да привлека млади хора, с които да обсъждаме виждания и идеи, осигуряващи ни по-добър живот занапред. Скоро с другите момчета от организацията ще направим и видеообръщение, с което ясно и точно ще обясним цели, виждания и стремеж. Обмислям да направим тениски и плакати с името на организацията “Млада България”, аз го измислих. Организацията е отворена за всеки желащ да се присъедини към нас, няма членски внос.

Всеки се смее на гърците, че са в тежка финансова криза, че са цигани и какви ли не, но аз ще изкажа тук чрез страниците на в. “Струма” моите възгледи за 6 години престой в южната ни съседка.

Гърците са много по-силно патриотично настроени от нас, българите, протестират срещу всичко, с което не са съгласни. Протестират, докато не постигнат това, което искат хората. Пример е затварянето на границата Кулата-Промахон.

В образователната система също са много по-напред от нас, защото учениците са много по-редовни в учебните занятия, отколкото при нас. Много рядко можеш да видиш там някой да се разхожда около училището, докато тече часът. Ако си позволиш да бягаш от часовете системно, при 50 неизвинени отсъствия те изключват веднага и ти анулират годината. Дори да смениш училището, пак повтаряш същия клас. Имат час по вероучение и учениците ходят един път месечно на църква. Всяка сутрин в училището в гр. Килкис, където учех и живеех, всички ученици се строявахме пред входа на школото, един от нас казваше молитва за всички ни и чак тогава започвахме учебните занятия.

Гърците обаче с голямо пренебрежение се отнасят към другите религии, нехристиянските, и тези други бързат да се покръстят, само и само да приличат на гърците, защото вярата в тази държава играе голяма роля в ежедневието на хората.

В училището, където учех, имаше доста албанци, които още от раждането им са мюсюлмани, за да не им се присмиват и подиграват, родителите им бяха покръстили целите семейства. Гърците са доста националистически настроени. Аз, като българин, не съм имал никакъв проблем нито с ученици, нито с учители. Българите като нация са уважавани там.

За мен в България е по-добре да следвам, защото ще уча на моя роден език, в Гърция да следвам медицина щеше да е почти невъзможно, ненапразно много гърци идват да учат главно медицина в България, защото във вузовете приемат по-лесно, а и таксите са по-поносими.

В Гърция, за да учиш медицина, първо трябва да вземеш, след като завършиш 12-и клас, около 15 матури, които са върху материала от последните 3 години, и балът, който ти е нужен, да е над 17.5 точки от 20 възможни.

Надявам се след около 10 години да стартирам кариерата си като един добър хирург, с когото страната ни да се гордее. Ще дам всичко от себе си, за да осъществя тази мечта. Аз съм амбициозен човек и неведнъж съм го доказвал. Последното, което направих лично за мен, бе да сваля 39 кг за около 9 месеца. Тежах 119 кг, а сега съм 80 кг. Успях да си наложа волята с много спорт и добър хранителен режим, за да изглеждам днес така, както исках.

Искам за финал да кажа, че хората трябва да станат родолюбви, по-съпричастни към болката на другите и най-вече обединени, защото ако всичко това го има, страната ни ще процъфтява.

Източник: struma

Facebook коментар
(Visited 7 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 1192 - Today Page Visits: 1