Уникален часовник на Борис III на търг

Уникален часовник, който е бил подарен на цар Борис III от българското правителство, е пуснат на търг от аукционния гигант „Кристис“ на 28 ноември. Продавачът е обявен като Царски двор на Сакс-Кобург-Гота. Търсената цена е между 75, и 100 000 долара, но се очаква тя да бъде надхвърлена няколкократно. Предметът е под №246 в търга. Часовникът е от масивно сребро и е изработен в Русия. Има императорския герб и клеймото на автора си Юлиус Александрович Рапопорт. Формата му наистина е уникална. Две от крачетата му са като лапи на лъв, а другите две са във формата на сфинкса. Отгоре ъглите са с глави на козел, между които има спусната гирлянда с флорални елементи. Върху мраморната горна част има купа, което завършва в стилизиран пламък. На часовника има надпис на български – на принц Борис Търновски/Министерски съвет/януари 1908 г. По това време бъдещият цар още няма навършени 14 години и не е ясно точно за какво му е било подарено бижуто.

В документите за търга е описано, че върху часовника е надраскан инвентарен номер 6419. Това означава, че той е останал в България след напускането на царската фамилия и е бил върнат след 10 ноември 1989 г. Часовникът е с тържен номер 246. Наддаването ще бъде в централата на „Кристис“, която се намира на Кинг Стрийт в Лондон. Може да се наддава и онлайн. В същата аукционна къща през май миналата година бе продадена за 665 000 долара кутията за енфие на Димитър Станчов, един от бившите премиери на България. Тя му била подарена от император Николай II за заслугите му като пълномощен министър в Москва по време на мирната конференция в Хага през 1899 г. Постигнатата цена бе пет пъти над очакваното. 10 от наследниците на Станчов, включително и баронеса Фелесия фон Абенсбург унд Тарум, заведоха дело, според което кутийката е била открадната от дома на сина му Иван, когато американска бомба разрушава дома им и семейството бяга в САЩ. „Кутийката е била открадната или просто изгубена по време на войната“, се казва в делото. „Кристис“ пусна на търг бижуто като собственост на „наследници от Ню Ингланд“, без да уточнява точно кои. В този щат живее и част от фамилията на Станчов. След делото от заложната къща задържаха предмета до окончателното му решаване.

Майсторът на часовника е Юлиус Александрович Рапопорт, който работи ексклузивно за Фаберже и руския императорски двор. Всъщност е един от малкото евреи, които са наети от Фаберже в Санкт Петербург. Той е роден през 1851 година и е изселник от Ковенска губерния. В началото на 90-те години на XIX век приема лютеранството и името Юлиус Александрович. Получава майсторската си диплома в Берлин на 1 март 1884 г., а плаща членството си в задругата на бижутерите 10 години по-късно. Първата му работилница е в Санкт Петербург на Екатерински канал, но след това се мести в Москва след поканата на Фаберже. Марката му е са буквите на кирилица ир. Той е главният снабдител за Фаберже за масивни сребърни предмети. Известен е най-вече с фигурите си на животни. Изпълнява и специални поръчки на императорското семейство, императорския двор и на фамилията Юсупов.

Скоро някои от работите му бяха пуснати в продажба от „Батамс“ и „Кристис“ в Лондон и предизвикаха огромен фурор. Особено се ценят фигурите на животни, които са изпълнени до последната подробност. И се продадоха два и три пъти над това, което се очакваше. Запазената му марка се използва от задругата още от трима майстори. Той умира малко след революцията в Русия на 15 октомври 1917 г. Погребан е в Смоленското лютеранско гробище, но вече не е запазено в кой парцел. ПОДАРЪКЪТ Е ОТ ПЕТЪР ГУДЕВ През почти целия месец януари на 1908 година премиер на България е Петър Гудев. Така подаръкът, който е пуснат на търг, най-вероятно е от него. Петър Гудев е роден през 1862 година в село Градец, Сливенско. Учи право в Париж и завършва в Брюксел. След завръщането си в България е чиновник в министерството на правосъдието, а от 1893 г. в министерството на обществените сгради, пътищата и съоръженията.

Активен деец на Народнолибералната партия, по време на нейното управление той е председател на парламента, а след убийството на Димитър Петков оглавява правителството, като същевременно е министър на вътрешните работи. Между тях е служебното правителство на Димитър Станчов. Правителството на Гудев се задържа на власт за по-малко от година, като поема управлението на 16 март 1907 г. и го напуска на 29 януари 1908 г. Проведена през 1910 г. парламентарна анкета установява, че за това кратко време Петър Гудев изтегля над 400 хиляди лева от различни държавни фондове, които използва за свои лични цели. Освен от лихвите по вложена в банки част от сумата той си присвоява и доходи от множество спекулации с валута и ценни книжа, които извършва с държавни пари. В състояние на конфликт на интереси влага значителни суми в облигации по българските държавни заеми. Почти лишен от собствени средства в началото на мандата, в края му той разполага с близо 190 хиляди златни лева. Подобни злоупотреби, макар и в по-малък мащаб, са обичайни за министрите през този период. От 1899 до 1919 година Гудев е редактор на вестник „Нов век“ и след участието си в правителството се занимава активно с публицистична дейност. След войните се оттегля от обществения живот. Петър Гудев умира на 8 май 1932 година в София. На 29 януари 1908 година в длъжност встъпва правителството на Александър Малинов, лидер на Демократическата партия. По негово време се обявява независимостта на България, приема се Търновската конституция и от княжество, страната ни става царство./кросс

Facebook коментар