Днес ще ви запознаем с 19-годишният Йордан Колев, който е сребърен медалист от европейското първенство по таекуондо в Букурещ в категория до 80кг. Вицешампиона е принуден да продава мартеници, за да помогне на семейния бюджет.

„Не продавам мартениците, за да събирам средства за състезания. Но парите влизат в семейния бюджет и всъщност отново се връщат при мен“, казва пред „Труд“ Данчо“, който е спал в гарата на Мюнхен на първото си европейско състезание, защото е нямал възможност за нещо повече.

Йордан Колев се опитва да събере средства, с които да отиде на едно от най-престижните световни състезания „Купата на президента“ в началото на месец април в Бон. Данчо е убеден, че той ще бъде първият класирал се български таекуондист на олимпиада.

Единствената финансова помощ, която получава шампиона е само от дребният семеен бюджет и 500лв. от строителна фирма, които е получил еднократно и както сами се сещате, тези пари няма как да стигнат на спортист от такова ниво. Няма как спортист да се класира на олимпиада с еднократно 500лв и само от семейния бюджет, защо другите държави помагат на всичките си спортисти с бази, пари, доктори, както и всичко останало, а нашата държава не си и помръдва пръста за тези, които наистина ни показват пред света с достойни успехи!? Единственото, което е получил от министъра на спорта Красен Кралев е поздрави за медала в Букурещ.

Самият Данчо признава, че е писал до над 150 различни фирми, които ги е помолил за спонсорство, но е получил едва 11 отговора, които са гласели, че нямат възможност. За подготовката на Данчо са нужни 5000лв годишно! Време е държавата да започне да помага на хората, които имат нужда от нея!

Facebook коментар
loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. Дайте координати на момчето, ако е възможно, за да погмогнем тези, които имаме желание

  2. Дайте координати на момчето, ако е възможно, за да погмогнем тези, които имаме желание

  3. Пляскате си някаква статия вменявайки чувство за вина и съжаление и не давате никакви кординати как да се свържат добрижелателите с момчето ????? Даже не знам колко е истинско това момче щом е състезател би трябвало да се представлява от федерация и клуб и те да понесът отговорност

  4. В целия свят спортистите се финансират сами. Съединените щати не се подпомагали Мохамед Али, но той успя да стане световен шампион. Точно затова българското министерство на спорта трябва незабавно да бъде закрито. Ние, данъкоплатците, не сме длъжни да финансираме капризите и хобитата на тоя и оня!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР