Българи в Лондон стартират платформа за покупко-продажба на самолетни билети и почивки

Вече има начин да стигнете у дома за Коледа, дори всички полети да са изкупени или да не можете да си позволите билетите на празничните им цени.

Ако пък работодателят ви изненада неприятно, че ще трябва да сте на линия покрай Коледа, може лесно и безрисково да си върнете частично или изцяло парите за билети чрез платформата на SpareFare.net.

На 15ти октомври трима българи, живеещи в Лондон, стартираха сайт за продажба на самолетни билети и почивки, които не могат да бъдат ползвани от собствениците им. Вече има десетки публикувани пътувания от хора, чиито планове са се променили, откакто са си купили самолетните билети.

Голям брой полети са от и до България. Вместо да губят парите си, клиентите на SpareFare могат да продадат билетите си на платформата и да си върнат частично или изцяло средствата платени за полетите. Съответно, купувачите ще имат достъп до билети, предлагани на цена, която е по-ниска от цената на авиокомпанията – сделка от която печелят и продавача, и купувача.

Много хора все още считат, че всички билети са лични и не могат да се трансферират на някой друг, ако титулярът не може да пътува. Реалността е, че вече повечето авиокомпании в Европа предлагат тази възможност след заплащане на такса (варираща между 15 и 160 паунда).

Повечето ниско тарифни компании предлагат тази услуга официално чрез техните сайтове, а някои редовни компании правят „изключения“ от правилата си след като им се обадиш и им кажеш, че не можеш да пътуваш поради извинителни причини.

Платформата на SpareFare.net среща продавачите на тези нежелани самолетни билети и почивки с купувачи, търсещи по-евтино пътуване. Сайтът улеснява тази среща и я прави безрискова като играе ролята на посредник:

1) Процесът започва като купувачът предлага цена на продавача. Последният може да я приеме или да предложи алтернативна цена. Този процес съобразява цената на продаваните билети с моментната цена на билета на сайта на авиокомпанията и осигурява най-добрата цена за сключване на сделка.

2) Продавачът не заплаща за промените преди купувачът да прати парите до SpareFare.

3) Купувачът потвърждава успешното получаване на билета и неговите детайли. После се изчаква полетът да излети преди парите да се прехвърлят на продавача. Причината е, че обикновено продавачът има достъп до системата за промяна на името дори и след продажбата. Тъй като продавачът е инвестирал вече, плащайки за промяната на имената, той няма интерес да ги продава пак, защото ще загуби парите, които SpareFare държи.

4) Всичко това е без никаквa комисионна за SpareFare. Вече може по-спокойно, от рано да се купуват билетите за Коледа, Великден и лятото, тъй като дори да не могат да бъдат използвани от титуляра, той има възможност за частична възвращаемост (при късметлии може дори и печалба, ако цената се покачи значително след покупката).

На страницата за авиолинии на SpareFare.net, може да видите информация за 40 авиокомпании, предлагащи смяна на име. Тези, които най-често летят до България, имат следните такси за смяна на името:

  • Easy Jet: oт 15 или 45 паунда (ако остават под 2 месеца) на полет (за двупосочен полет таксата е двойна);

  • Wizz Air: при резервации с Wizz Discount Club Membership, не е разрешена промяната на името на основния пътник (може чрез техен оператор да е възможно). В другите случаи струва 41 паунда на полет;

  • Ryan Air: 110 паунда на пътник от резервацията (таксата е една и съща за еднопосочен и двупосочен полет);

  • Thomson Airways: 50 или 90 паунда (ако остават под 29 дена до полета); и
  • Тhomas Cook: 35 паунда на пътник, на полет. Ако цената на полета е поскъпнала от времето на резервацията, трябва да се доплати разликата, в допълнение към тази такса.

Сайтът все още е само на английски, но скоро ще има български, а след това и други езици. Чрез формата за връзка наSpareFare.net се приемат въпроси на български за улесняване на ползването до пускането на версията на български език.

Източник:e-vesti.co.uk


Българи в Англия и всички българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *