Инициатива за създаване на детски отдел в лондонска библиотека подхващат български майки, живеещи в английската столица. Сред тях е и шуменката Кателина Колева, която от 10 години живее в Лондон заедно със семейството си.

Тя разказа, че идеята се породила, след като българската общност в нейния квартал се сплотила, а майките започнали често да се събират с децата си заедно. През студените месеци от година сбирките ставали в библиотека в квартал „Дагенам Хийтуей“.

„Децата много им харесват тези сбирки, пеят се песни на български, намират се в естествена българска среда с приятели и са много щастливи по време на тези събирания“, разказва Кателина.

След като българската група често посещава библиотеката и по естествен път се родила идеята да има и детски книжки на български език. Така майките започват кампания за набиране, чрез дарения, на детски книги на български език. „Искаме да открием българската библиотека на 3 март, ако може до тогава се надяваме да съберем поне 200 книги и ще направим деня един истински български празник в Лондон“, каза още Кателина, допълвайки че българите имат подкрепата и одобрението на ръководството на библиотеката.

„Ако инициативата  се разрасне, отзоват се много хора и започнем да събираме много книги, може и в други квартални лондонски библиотеки да направим детски отдели с книги на български език“, подчерта шуменката.  Идеята на инициаторите е по този начин да се спомогне запазването на българския дух сред нашите сънародници в Англия. „Българите живеещи там си носим носталгията и смятам, че който и да влезе в английска библиотека и види книги на родния език, просто ще им стане толкова приятно и сърцето им ще трепне, защото един вид се докосват до България“, каза още Кателина.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Дарик

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 538 - Today Page Visits: 1
SHARE