САМО ЗА НЯКОЛКО ДНИ В АНГЛИЯ НА НАЙ-ЛОШАТА РАБОТА ПЛАЩАТ МНОГО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СЕ ПОЛУЧАВА У НАС. Храната е много по-евтина от тази в българските магазини и животът е доста по-лесен, защото всеки спазва наложените норми и правила, разказва Григорий Христов. Мъжът е един от стотиците великотърновци, които решават да припечелят нещо за няколко месеца през лятото. Само преди броени дни той се върна от гурбет в Англия и сподели пред наш екип впечатленията си.

Младият мъж е работил няколко месеца в завод за опаковки на известна местна хранителна верига, както и в малко земеделско стопанство край Лондон.

„Има много фирми и агенции за подбор на персонал, предлагащи работни места в чужбина и извършващи посредническа дейност по наемане на персонал. Проучих предварително и се насочих към една от тях, която работи и във Велико Търново. Плаща се комисиона от 400 лв. За наша сметка са самолетните билети и трансферът, които после ни удържат постепенно от заплатите“, разказва той. Работата в земеделието се смята за най-лошата там и почти никой британец не се хваща да си изкарва прехраната във ферми или градини. Именно затова се търси работна ръка от България. У нас заплатите са ниски, а ние сме склонни да продаваме труда си евтино – нещо, което вече не правят румънци, албанци и македонци например, обяснява Григорий.

ОЩЕ С ПРИСТИГАНЕТО БРИТАНСКИТЕ ШЕФОВЕ ПРАВЯТ НА ВСИЧКИ БАНКОВА СМЕТКА, КОЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО В Англия за получаването на заплати. „Заплащането е фиксирано – по 7,5 паунда на час. Осигуряват ни транспорт до работното място, който е безплатен. Работи се по 8 часа, но ако някой иска да остане извънредно, се договаря, а заплащането е двойно“, разказва великотърновецът. 1 паунд е около 2,20 лв., а за по-малко от седмица той успява да изкара доста повече, отколкото в България получава за месец.

Условията за живот не са кой знае какви, но за дошлите за по няколко месеца като мен са поносими. Работодателят предоставя добре обзаведени фургони със самостоятелни стаи. Григорий обитава такъв в отделна стая заедно с още двама. Имат самостоятелна баня и тоалетна, телевизия и кухня, в която си приготвят храна. За подслон им удържат малко под 40 паунда седмично. „Още първите дни си купихме за десетина паунда прахосмукачка от разпродажба и си почиствахме сами. Предпочитахме и да си готвим сами, защото храната е доста по-евтина от нашата, а все пак сме дошли да пестим“, обяснява още той.

ЗА 70 – 80 ПАУНДА ТРИМАТА ПЪЛНЕЛИ ХЛАДИЛНИКА СИ ЗА СЕДМИЦАТА. „Изненадах се колко евтина и качествена е храната в английските магазини. Хубав хляб е около половин паунд, килограм пилешки бутчета е под 3 паунда. Бутилка уиски е 10 – 12 паунда. Никой не говори за ментета, защото контролът е стриктен и този термин тук не съществува – просто не можеш да продаваш нещо, в което има забранени вещества, или да ползваш съмнителни суровини, тъй като освен държавата има контрол в самите частни магазини. Ако стане нещо подобно, се разчува бързо и никой не би купувал от компрометиран магазин, след което той фалира“, обобщава великотърновецът. Много по-евтини са сладкишите, дрехите, мобилните услуги.

ДАЖЕ И СЛЕД КАТО СЕ ПРИБРАХ, МЕ ПОТЪРСИХА, ЗА ДА МИ ИЗПЛАТЯТ 600 ПАУНДА ОТПУСКА, изненадва се Григорий Христов. Мъжът признава, че изобщо не се е надявал да получи тези пари, но банковият трансфер по картата му го изненадва приятно близо месец след като напуснал работата си край Лондон и се прибрал у нас.

Стилян НАЙДЕНОВ

Източник: Борба.БГ

Българи в чужбина изпратете ни вашето мнение, новина или лична история на chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
Total Page Visits: 1580 - Today Page Visits: 1
SHARE