Организаторката на Гергьовското хоро в Лондон: “Мисля, че българите в чужбина ще съхраним фолклора ни и накрая ще се върнем да го възродим в Родината.”

Казвам се Марина Иванова и заедно с Николай Вълев и Мария Димитрова сме директори на Благотворителна организация “Български фолклор, традиции и култура” в Лондон.

Идеята за Гергьовското хоро дойде съвсем случайно. Бях помолена да направя едно клипче в подкрепа на петдесетхилядното хоро за рекордите на Гинес преди 6 години. Бяхме една група ентусиазирани родители, които играехме хорца в Бълграското училище в Тотнъм. Събрахме се десетина човека в парка Форти Хил да снимаме клипчето, но вечерта се оказа, че не се е записало. Решихме да го повторим, но ако някой иска да се присъедини към нас нямаше как да знае, затова го обявихме като събитие във фейсбук. За 10 дни се записаха 70 човека, поуплаших се да си призная. Но тогава ми се обади Николай Вълев и предложи да озвучи събитието, оказа се, че има и други 2-3 групи за народни танци, и гайдар се намери и така всичко се подреди.

След това заедно с Николай Вълев създадохме Благотворителна организация “Български фолклор и традиции”.

Обикновeно не каним групи от извън Лондон, защото Събора е на открито и ако времето не е хубаво няма да се състои, но тази година освен лондонските пожелаха да участват и 2 групи от Портсмут “Здравец” и от Борнмут “Златен клас” и се събираме повече от 12 групи. Миналата година имахме и изложба на национални носии от “Българска шевица” Добрич, надявам се тая година да успеем да я направим и да я превърнем в една традиция.

От България ще ни гостува специално и народната певица Илияна Найденова, автор и водещ на телевизионната поредица “Фолклорът”.

Трудностите при организацията са финансови, спонсори много трудно се намират. Първите няколко години го организирахме с лични средства, а приходи нямаше, събитието е без вход.

Помощ от страна на българските институции в Лондон не сме имали. Сега благодарение на българските бизнеси, които участват в събитието и рекламират и таксата участие на групите успяваме да съберем средствата за разрешителните, лицензите и застраховките.

От страна на Общината не сме имали никакви проблеми, не съм видяла отрицателно отношение и от страна на англичаните досега, напротив спирали са ме и са ми казвали колко са ни харесали носиите, песните и танците и са ми благодарили и за прекрасната организация също.

Често се хващат и други националности на хорото освен българи, всички са се възхищавали на празника ни, на багрите и ритмите ни.

Мисля, че с всяка изминала година се събираме все повече повече българи, и ако има нещо, което би могло да ни сплоти, то това е само фолкорът ни. Ръка за ръка, рамо до рамо и сърце до сърце!

И както е казала Баба Ванга: “А хорото е магичен ритуал – символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме, докато играем хоро, е несравнима с друг танц.”

Организирането на събития е мое хоби, както и танците и песните. В България 20 години съм работила като медицинска сестра в детска ясла. Имам и магистърска степен PR oт Софийския Университет, Факултета по журналистика, но не бях работила по специалността. Тук работя като чайлд мандер.

Много ми липсваше България, затова направих всичко възможно да си я доведа тук. За 10 години постигнах повече отколкото за цял живот в България, за което дори не съм и мечтала. И въпреки това бих се върнала веднага, но само чудо трябва да се случи, за да се променят нещата, или да се стигне до най-лошото… Вече не вярвам, че по мирен път нещо ще се промени.

Хорaта там се борят за оцеляване, не им е много до култура. Важно е да предадем на децата си любовта към България, съмосъзнанието за национална принадлежност, да запaзим корените си.

Мисля, че българите в чужбина ще съхраним фолклора ни и накрая ще се върнем да го възродим в Родината.

Искам да използвам възможността да благодаря на нашите медийни партньори: БНР, Телевизия “Дестинация БГ” , вестник “БГ Бен” Лондон и на “Чуждоземец”.

И да поканя всички българи да се съберем и да се повеселим по български на този прекрасен празник!

Присъедини се към събитието във Facebook: Sixth Bulgarian Folk Festival “На гергьовско хоро в Лондон”

Събитието ще се проведе на 7 май 2017 от 11 до 18 часа място:  Ponders End Park

EN3 4 London, United Kingdon

 

Facebook коментар
(Visited 287 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *