Горчилката на гурбета: Наши бавачки по езикови програми са новите евтини слугини на Острова

Бум на измамени детегледачки, заминали на езиково обучение в чужбина. Оказва се, че все повече нашенки между 18 и 30 г. отиват да учат език в приемно семейство, на което задължително гледат децата. В замяна получават безплатна квартира, храна и джобни. Но стъпвайки на Острова лъсва измамата.

Вместо 5-часов работен ден с наглеждане на хлапето, какъвто е регламентът на програмата „О Пер“, нашенките прекарват по 10-12 часа в приготвяне на храна, пране и чистене на къщата, пише “Монитор”.За този труд момичетата получават между 260 и 340 евро седмично.

„Парите са крайно недостатъчно, защото приемното семейство ме превърна в робиня. Искаха да работя по 10 часа всеки ден. Гледаха на мен като на евтина слугиня”, признава софиянката Станимира. Въпреки че по договор тя трябва да прекарва година в дома на английско семейство, младата жена издържа само месец. „Отидох в Англия, за да усъвършенствам английския си, но от работа нямах време да посещавам езиков курс“, обясни Станимира.

От Главна инспекция по труда обясниха, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници и следователно не са защитени от закона.

В същото време студенти вземат по 770 лв. седмично от бригада в Англия, работейки между 40 и 70 часа, разказа Цветина Дилкинска, която миналото лято е работила на летището в Бристол за 6.70 паунда на час при средно 50 работни часа на седмица. „Заплащането е едно за всички – минимумът или жълти стотинки над него. И навсякъде минимумът зависи от годините, на които си. Просто това им е закон отскоро. Плаща се на месец”, казва Цвети. Тя остава недоволна от печалбата си в края на сезона, защото БРЕКЗИТ я завлича с над 1000 лв. поради падането на паунда.

Източник: Блиц

Facebook коментар
(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *