Борисов в Истанбул: Искам европейски визи за турците и солидарност на Европа за бежанците!

Никакви индивидуални споразумения между държавите няма да свършат работа в бежанската криза. За това бе категоричен премиерът Бойко Борисов в изявлението си след срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм в Истанбул.

„Към България няма поставено нито едно условие“, каза той в отговор на въпрос дали турската страна е поискала от нас да признаем ПКК за терористична организация. На същата позиция бе и Бинали Йълдъръм.

Борисов изрази убедеността си, че европейските страни заедно ще намерят решение на бежанската криза.

Аз се надявам в ЕС да намерим достатъчно воля и да защитим всяка държава в ЕС. Дотогава имаме Братислава и Октомврийския съвет, подчерта Борисов, който си записал точно какви са исканията на Турция от ЕС, за да продължи да удържа мигрантската вълна. А исканията са известни: падане на визите за турци от октомври и отпускане на финансиране от 6 млрд. евро за задържане на бежанците в лагери.

Двамата премиери са обсъдили и евентуално подписване на споразумение само между България и Турция. То обаче няма да свърши работа, категоричен бе Борисов. Трябва ние в ЕС да удържим ангажимента си  към Турция от март, допълни той.

Надявам се с воля от ЕС и Турция да намерим изход от този застой и тупик. Лошо, хубаво, това споразумение в пъти намали миграционния натиск над Европа, каза още Борисов. Много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш мигрантите, откъдето са дошли, но аз не си представям как на летище София ще приемем десетки хиляди мигранти, които ни връщат. Няма да се съглася и България да е буфер между Турция и Европа, категоричен беше Борисов.

Убеден съм, че ще намерим изход за всички европейски държави. Ще кажа и детайлите – изпълняваме си споразумението с Турция, за да държат тези хора на тяхна територия, както и в зоните си за сигурност, и в същото време затваряме външните граници. В същото време с турската страна заедно добре охраняваме границата. Ако ние гарантираме само границата с Турция, кой ще ни гарантира границите с Гърция, Македония, Сърбия? Надявам се реализмът да надделее над популизма и национализма“, каза Борисов.

„Дори индивидуално споразумение няма да свърши работа“, отвърна той на въпрос дали има място за сепаративен договор на България и Турция, ако ЕС не изпълнява споразумението си с Турция.

„Ние ще продължим да предприемаме съвместни стъпки, за да можем да намерим пътища за решаване на кризата“, каза и Бинали Йълдъръм.

Близо час и половина е продължила срещата на премиера Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм, която се проведе в работния офис на Йълдъръм.

Борисов благодари на Йълдъръм за уверенията, че Турция ще направи всичко възможно да намали напрежението от преселническата вълна по границата. Премиерът показал подробен списък с всички конфликтни точки по браздата и припомни, че са възпрепятствани 26 000 нелегални преминавания. Той обясни, че ако гласовете в Европейския съвет против приетото през февруари споразумение надделеят, той не знае колко време Турция ще удържи на мигрантския натиск. Борисов припомни, че всички страни-членки на ЕС са го подкрепили и бе категоричен, че България и Гърция са най-уязвими.

Надявам се с воля от ЕС и Турция да намерим изход от този застой и тупик. Лошо, хубаво, това споразумение в пъти намали миграционния натиск над Европа, каза още Борисов. Много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш мигрантите, откъдето са дошли, но аз не си представям как на летище София ще приемем десетки хиляди мигранти, които ни връщат. Няма да се съглася и България да е буфер между Турция и Европа, категоричен беше Борисов.

Очаквам турския вътрешен министър да посети България, разчитам и на тристранния център България-Турция-Гърция. Искам европейската солидарност, либерализацията на европейските визи за турски граждани.  Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност, подчерта българският премиер.

Борисов каза, че Турция не е поставила никакво условие към България, за да получи съдействие от страната ни за по-бързото влизане в сила на февруарското споразумение.

Заедно с турската страна максимално добре охраняваме границата.

Източник:

epicenter.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *