Валери Симеонов: Предпочитам общ флот, отколкото да прекъснем споразумението с Турция

Бих предпочел да влезем в един общ флот, отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия с Турция.

Това каза председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов пред журналисти в НС по повод твърденията за решение на Турция да се откаже от Споразумението за реадмисия на бежанци, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той посочи, че не е запознат с решението и не познава договора. „Предлагам ви да изчакаме да видим каква ще е позицията на правителството, каква е допълнителната информация. Все още това е някаква непотвърдена първична информация“, посочи той и попита кого се цитира като се казва, че е прекратен договор. „Мисля, че отношенията между две държави не се градят върху слухове“, заяви Симеонов.

На въпрос дали причината за решението на Турция е отказът на България да се включи в общ фронт в Черно море срещу Русия Симеонов заяви, че може да се твърди, че причината е враждебното отношение на българските медии към турската държава. Попитан дали правилно България е отказала да се включи в такава флотилия в Черно море, Симеонов обясни, че не е запознат дали предложението е направено като обща флотилия в отговор на евентуална руска агресия, дали е направено като предложение на определено структуриране на бойна група или бойна единица към НАТО. „По принцип не е добре да бъдем вкарвани във враждебни структури или отношения с когото и да било, включително и с Русия. Лично мен, ако питате, без да ангажирам колегите си, защото все още нямаме факти, аз бих предпочел да влезем в един общ флот по-добре, отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия, тъй като то е жизнено важно за България като граница в непосредствена близост до Турция.

По думите му, когато има две злини, се избира по-малката.

Източник: bultimes.com

Прочети още по темата: Борисов за искането на Румъния за общ флот срещу Русия: Не ми трябва война!

Facebook коментар