МИТОВ: «РУСИЯ СТРУПВА ВЪОРЪЖЕНИЯ, ИСКАМЕ ЗАСИЛЕНО ПРИСЪСТВИЕ НА НАТО В БЪЛГАРИЯ»

Позицията на българските министри, с която страната ще участва на срещата на НАТО. Тя е обявена от министъра на външните работи Даниел Митов:
«България никога не е поемала ангажимент да участва в новосформиращи се, каквито и да било, регионални инициативи в Черно море. Това трябва да стане ясно на всички. Нашето настояване е засиленото присъствие и засилените учения, които изграждат отбраната, отбранителния капацитет на нашата държава, както и на НАТО, да са под командването и под флага на НАТО, съобразени съответно с ограниченията, които налага Конвенцията от Монтрьо.
Русия струпва въоръжения както в Крим, така и по цялото протежение на Черноморския си бряг, което внася тежки дисбаланси в стратегическо отношение.
Тази ситуация трябва да бъде компенсирана. НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник.
А нашето настояване е Североизточният фланг на НАТО – Балтийските държави, Полша, да бъдат третирани по еднакъв начин с югоизточния. На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация. Санкциите работят достатъчно добре».

Източник: bgr.news-front.info

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *