Тома Томов: “Идва времето на нов вид цивилизация – една част от хората ще се самоизолират, а другите ще бъдат биомаса”

ома Томов е една от емблематичните личности в българската журналистика. Роден е в София през 1942 г.
В периода 1969 – 1978 г. е редактор на новините на БНТ. Води седмичното предаване “Панорама”, пътуващ международен кореспондент е, създава и води документално-политическата програма “Светът в действие”.
Прави филми за гражданската война в Ливан, за Скандинавия, Англия, Куба, Тайланд, американската космическа програма, ракетните преговори САЛТ. Правил е интервюта с Джими Картър, Ричард Никсън, Хенри Кисинджър, Едуард Кенеди, Марлон Брандо, Рей Бредбъри, Джак Никълсън, астронавтите Стафорд и Митчъл, шаха и шахинята на Иран, Фидел Кастро, Оливър Стоун и дpyги.
През 1978 г. печата сборника “Естеството на властта днес” в 16 екземпляра, иззети от ДС. Томов е обвинен от телевизията в антисъветизъм и идеологическа диверсия. Лично Людмила Живкова се застъпва за него и той започва да работи във вестник “Култура”.
През 1993-1996 г. заедно с Димитри Иванов създават, продуцират и водят предаването “Наблюдател”.

– Г-н Томов, говорите за хаос в света, който ще продължи 20-30 години. Това Трета световна война ли е?
– Въпрос на дефиниция. Свидетели сме на събития, които не могат да бъдат вместени в представите за война по класическата схема, при която има 100 или 200 дивизии, които минават едно разстояние от 2000 км и отсреща ги посрещат други войски, с които воюват. Но е факт, че в целия свят има нарастване на хаоса, въоръжени конфликти и атентати, които могат да се случат на нашата улица, в Бейрут, Истанбул, Волгоград, Москва, навсякъде. Рисковете са още по-големи, защото има ядрено оръжие, което стои отзад като голямата заплаха.
Освен това, без да има явно обявена война, има един милион души, които са тръгнали от Афганистан, Бангладеш или Африка и са преминали всички граници и идват тук, в Европа. Тези хора нямат никакво понятие каква е тук културата, какъв е животът, но идват тук и се настаняват.
От друга страна, се наблюдава едно ужасяващо превъоръжаване в целия свят – Русия и САЩ строят ядрени подводници от най-ново поколение, строят се самолетоносачи, както и пето поколение военна авиация, която “вижда” на 400 км.
Така че това си е реално съществуване на война, но не в тази форма каквато е била по времето на Втората световна война, но и тя от своя страна не е приличала на Първата световна война. Тогава всичко в продължение на четири години се е случвало в един окоп… Или пък по времето на Наполеон, когато много красиво облечени батальони са се биели на едно поле.
– Война на религиите, на парите, каква е сегашната война?
– Със сигурност тази война има и религиозен характер. Ислямът, който е по-млад от християнството, е много войнствена религия, все пак е създадена от човек, който е предвождал въоръжени хора и е давал заповеди за убийства. Мохамед в крайна сметка е бил пълководец. Той не може да бъде сравняван с Христос, та неговата Проповед на планината е може би най-прекрасният текст, написан в човешката история. В нея просто и ясно Исус поднася дълбоки духовни истини.
Но освен религиозния конфликт, има и колосално нарастване на неравенството, което също допринася за цялата несигурност, която съществува в момента в света. Започнал е процес на преминаване към нов вид технологическа епоха. Нефтът и останалите постоянни източници на енергия, които добре познаваме, най-вероятно ще бъдат заменени в следващите 10-20 години.
Идва времето на нов вид цивилизация, при която една част от хората ще се самоизолират. Те ще имат съвсем други цели и амбиции в сравнение с останалото голямо множество от хора, което ще е по-скоро нещо като биомаса.
– Сегашните бежански вълни естествен процес ли са?
– Винаги е имало бежанци в човешката история. Сега имаме огромно множество от предимно млади хора, които се преместват от едно място на света на друго. Говори се, че са 60 милиона души. Населението на Германия е малко над 80 милиона. Тези от тях, които са на възраст между 20 и 30 години, не са повече от 10 милиона. Изведнъж пристига един нов милион, които могат да бъдат наречени бежанци, емигранти, които са предимно млади хора. Сред тях на 12 души има само едно момиче. Това, което стана в Кьолн, вече е неизбежно. Скоро един много умен човек, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, заяви, че до 2035 години Германия ще приеме 30 милиона бежанци. Дали е вярно и на каква основа той казва това, не знам, но ако е истина, това означава, че съставът на тази централноевропейска държава ще бъде изцяло променен.
– Организирано ли беше това, което се случи в Кьолн?
– Не мога да твърдя, че е било организирано, но при всяко положение е логично. Нападателите са млади хора, на които в собственото им общество им е забранено да слушат музика, които имат друго отношение към жените.

В Саудитска Арабия на жената се гледа като на добитък, който е пакетиран в черен полиестер.

Когато човек от този свят дойде в Европа, той възприема красивите млади жени като плячка. Според него, щом една жена е леко облечена, това означава, че тя е с лошо поведение. Цялата му култура на бежанеца е съвсем различна, той не е виновен за това, че е млад. Затова е малко вероятно това, което се случва в Кьолн да е било организирано.
Имаше много такива събития в Европа, които поради самия характер на управлението бяха крити. В един много голям провинциален английски град в продължение на няколко години около 1400 бели момичета бяха изнасилени от бежанци, предимно пакистанци, които са станали английски граждани, но това не беше оповестено. Така беше и в Кьолн, кметицата започна да дава съвети на жените как да се държат, което е пълна глупост.
– Ще продължат ли атентатите като този в Париж и Истанбул?
– Да, аз очаквам да продължат.

Ще има атентати с повишена  интензивност  в цяла Европа, в САЩ, в Русия.

Те са начин на поведение, различни са от класическите атентати като тези на Ал Кайда, които се подготвяха с месеци и години. Зад сегашните стоят хора, които са поклонници на исляма, които се самовзривят, могат да използват отровен газ, биологично или ядрено оръжие. В Пакистан, който е много вредна ислямска държава, има хиляди училища – медресета, в които се изучава най-лошата форма на исляма, а тази държава има 100 ядрени заряда. Те са финансирани от саудитската кралска фамилия, която е другото най-вредно нещо в момента на земята.
– Защо са толкова вредни?
– Опасни са, защото са олицетворение на една форма на най-консервативен и агресивен ислям. Тези са изключително богати и ще продължават да разпространяват тази отрова из целия свят.
– Идва ли краят на Стара Европа?
– Не знам, но Европа непрекъснато се е променяла и променя. Едва ли преди векове на древните римляни им е харесало идването на варварите.
Тази конструкция, която сега съществува на Стария континент, беше създадена като контра на Втората световна война. Сега обаче сме изправени пред съвършено нови обстоятелства и ще има промени.

Европа не може и няма да остане  такава каквато е в момента.

– Какво ще се случи с Турция, г-н Томов?
– Дано да се случи нещо хубаво, защото ни е съсед, и то много могъщ. Това е все едно да живееш с един тигър в съседната стая. Турция е една много мощна държава във всяко едно отношение, голяма е. Но и тя няма да остане в сегашния си вид. Кюрдите неизбежно ще имат своя държава, ще има промени в управлението. Режимът на Ердоган ще падне.
– А на Балканите ще има ли промени?
– Според мен ще има големи промени, защото това, което беше създадено на Балканския полуостров като държавни формации, бяха едни протекторати в резултат на победата на САЩ над Съветския съюз. На Балканите ще има промени, движение на хора, дано да няма сериозни военни действия.
– Каква е прогнозата ви за бъдещето на една от най-горещите точки – Близкия изток?
– Хаосът ще продължава. Там няма начин да не се появят изцяло нова група държави, които ще са много мощни. Иран е голяма сила, която се връща на сцената, защото падат санкциите, свързани с ядрената му програма. Очаквам, че силно влияние ще имат Египет, Турция. Никой не може да гарантира,че Саудитска Арабия ще остане такава каквато е. Ще бъде създадена нова държава Кюрдистан. Цялата тази територия от Пакистан до Мароко ще бъде предефинирана.
– Къде е България в целия този хаос?
– Това трябва да решат българите от младото поколение. Не искам да давам съвети.
– Как ще коментирате случващото се в ДПС?
– Ахмед Доган е умен човек, който не би позволил да му вземат партията.
Слава Богу, че една българска партия не попадна под контрола на турската държава, което щеше да е драматично и опасно. ДПС в продължение на десетилетия има решаващо влияние върху българския политически живот.
Тази година може да е много драматична за България, защото, като гледам, под повърхността се създава много мощно течение и всичко може да стане. Навремето в Италия италианците изчистиха цяла една управляваща класа, отстраниха всички от върховете на държавата, защото те бяха прекалено корумпирани. Смениха елита си. България трудно би могла да върви напред с този елит, който има, защото той е много корумпиран. Възможно е да има предсрочни избори.
– Ще се появят ли на политическата сцена нови партии?
– Да, категорично. Според мен ще има нова левица. България се нуждае от силна патриотична партия. Не следя какво става в Реформаторския блок, но нямам високо мнение за хората, които го ръководят. На сцената трябва да излязат нови лидери, които да имат нови послания, защото

хората, които в момента са на политическата сцена у нас, ми приличат на доста втасал хляб.

– Какво ви е мнението за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН?
– Подкрепям я напълно, защото познавам качествата ѝ. Следил съм как работи в Африка, в Близкия Изток, в Париж. Мисля, че тя е човек от много голям калибър. Шансът, човек от съвсем малък народ да оглави световната организация, може да се случи един път на 1000 години. Дано да стане, дано не ѝ попречим ние в България, защото има всякакви амбиции.
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

Източник: Днес.БГ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *