Български биофермери ще гостуват на колеги в Европа, обменят опит онлайн

Фермери с биологично производство от България, Белгия, Франция и други държави ще обменят опит помежду си чрез специализирана онлайн платформа и чрез посещения на място. Инициативата е на „Грийнпийс“ – България, която финансира двата пилотни проекта.

Целта на новата платформа „Farmers2farmers“ е да се създаде сътрудничество между малките производители, които имат нужда от опит и достъп до специфична информация за отглеждането на биологична продукция. Тя ще позволи на земеделски производители от цялата страна и Европа да общуват помежду си, да обменят добри практики и да решават заедно актуални проблеми в работата си.

От 10 октомври ще започне приемът на заявления от биофермери, които биха искали да участват в програмата за международен обмен. Периодът за кандидатстване ще продължи 3 седмици. Фермите, които ще участват в инициативата се намират в България, Франция, Белгия и са в секторите овощарство, животновъдство и др. Фермите са подбрани по няколко критерия, сред които да се грижат за запазване на биологичното разнообразие и за почвата, да спазват контрол на вредителите, който не вреди на околната среда, устойчивост на климатични промени и икономически предизвикателства.

Повече подробности за инициативите ще бъдат обявени следващата седмица.

/agrozona.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *