Замисли се преди да изхвърлиш батерия в коша

Знаехте ли че: живот на батерии

Стоите удобно в хола си? Хубаво! А сега се огледайте: колко електронни апарата виждате, чието захранване е на батерии? Дистанционното, часовника на стената, лаптопа и мобилният телефон? Обиколете къщата си – колко още ще намерите? А на работното Ви място? Да – те са навсякъде!
Батерията обърна света и днес тя прави живота на всеки един от нас по-лесен, във всичките й вариаций. Тази мини-лаборатория е неизбежна част от всекидневието ни. Осъзнавайки, че навсякъде сме заобиколени от това изобретение, спокойно можем да кажем, че “живеем на батерии”.

Но тук идва един много интересен въпрос: Какво правим, когато батерията се изхаби?
а) Хвърляме я в кошчето
б) Добавяме я към колекцията ни от батерий
с) Отваряме я, за да видим какво има вътре
д) Рециклираме

РЕЦИКЛИРАМЕ !?! Боговете сигурно са полудели! Кой рециклира някаква си батерия? Една в коша или сред природата няма да предизвика кой знае какви последствия, нали? Да, ама не.

Какво можем да научиш от белгийците: През 2014, в Белгия са събрани 2 686 470 кг използвани батерий. Това са 54% от продаденото количество на пазара. Важно е да се отбележи, че тази статистика не включва презареждаемите батерии, които също биха били събрани. Следователно статистиката се предполага да достигне невероятните 90%.

Една изхабена батерия, може да бъде силно токсична, както за всички живи същества (включително човека), така и за околната среда. Защо?

Причината се крие в наличието на тежки метали, в състава на която и да е батерия. Като например: живак, мед, олово, цинк, желязо, никел и т.н. Те са вторият по токсичност замърсител на околната среда.

Да, но част от тях се намират в нашият организъм, как може те да бъдат токсични? Добър въпрос!
Намиращите се тежки метали в организма ни са в НИЩОЖНО КОЛИЧЕСТВО!

Нека вземем за пример желязото (Fe): на ден, един мъж се нуждае от 25 мг желязо, а една жена от 15. То спомага най-вече за нормалната функция на мускулите и органите в човешкия организъм. Превишената доза води до сериозно и непоправимо увреждане на клетките.

Колко тежки метали има в една батерия? Уверявам ви, че в почти всички батерий, които използвате, дозата е над нормалното!

Веднъж попаднали в околната среда, батерийте причиняват реакция наречена контаминация. Накратко, тежките метали се разпространяват в почвата, водата и дори въздуха. В последствие, те биват вдишвани или попадат в хранителната верига.

Пример: Неотговорен гражданин захвърля батерия в близост до селско-стопанско насаждение. Растенията извличат отделените в почвата и водата тежки метали. Плодът на растението влиза в хранителната верига на човека, а листата му например – в тази на домашните животни. Последствията: Чрез растението, токсичните метали попадат в човешкия и животинския организъм, причиняващи здравословни проблеми и увеличаващи шанса за заболяване от ракови болести.

Във всяка държава съществува институция, която се заема със събирането на токсични и радио-активни отпадъци. В някои страни, съществуват специални контейнери за батерии. В Белгия тази организация носи името “BABAT” и можете да намерите информация в сайта й.

Следващият път преди да изхвърлиш батерия в коша или околната среда ще се замислиш ли?

Статията написа за Чуждоземец кореспондента ни  от Брюксел С.Димитров


За Автора:

11001907_787730801319944_3872878967958545968_nС.Димитров е на 21г, кандидат студент в Брюксел, Белгия. Интересува се от политика, журналистика, икономика и история. Обича да научава нови и интересни неща свързани с България и света. Като един горд българин, фикс идея му е да покаже нови и малко известни причини, с които ние българите да се гордеем с произхода си!

Ако искате да се свържете с автора чрез facebook : С. Димитров
e-mail: s.dimitrovw@gmail.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *