Малта е на път да забрани канцерогенният глифозат

Малта е на път да бъде първата европейска страна, която да забрани канцерогенния глифозат, който масово се използва като хербицид. Европейската комисия вече одобри за нов период ползването на глифозата, и докато все още няма подписано ТПТИ, страните могат еднолично да го забраняват. Дали това ще стори и България, или Монсанто ще продължава да продава от тази отрова тук? Borislav Sandov

Токсичният хербицид глифозат, освен че един от най-продаваните и използвани в Европа и по света изобщо, се оказа и широко разпространен в човешките тела. Това показаха първите по рода си лабораторни тестове, направени съвместно от Европейския съюз, “За Земята” и “Приятели на Земята”.

Резултатите показват конкретно за България, че в една от десет проби на урина има следи от глифозат. Като цяло 43.9% от пробите на доброволци от осемнайсет европейски страни съдържат следи от химикала. Всички участници живеят в големи градове и никой от тях не е боравил директно с продукти, съдържащи глифозат в периода преди тестовете.

Глифозатът се използва интензивно в земеделието, но и в парковете и обществените пространства, на железопътните линии и в градините. Също така е от решаващо значение за отглеждане на генетично модифицирани (ГМ) култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат.

Най-големият му производител е “Монсанто”, който го продава под търговското име Roundup. В световен мащаб през 2011 г. около 650 000 тона от продукти, съдържащи глифозат, са били използвани, а прогнозите сочат, че употребата ще се удвои до 2017 година пише dnevnik.bg

Facebook коментар
Сподели