Нулевоенергийна сграда превръща дъжда в питейна вода

Една забележителна нова сграда във Вирджиния вдигна летвата за устойчива архитектура в света. Еко-центърът Brock на фондация “Чесапийк Бей”, проектиран от SmithGroupJJR, покри най-тежкия стандарт за екологично строителство в света – “Предизвикателството на живата сграда“ (“Living Building Challenge”). Такава сертификация имат само 10 други “ултра-устойчиви” структури в света.

Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-4-1020x610

Нулевоенергийната образователна сграда генерира почти два пъти повече енергия, отколкото използва. Тя е първата комерсиална сграда в САЩ, където на обитателите е позволено да пият прясна дъждовна вода.

Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-5-1020x610

Разположен на брега на река Линхейвън във Вирджиния Бийч, еко-центърът Brock е създаден, за да ангажира и да образова обществото относно околната среда и начините, по които хората могат да помогнат за спасяването на залива Чесапийк от по-нататъшно влошаване на околната среда. Съгласно изискванията на “Предизвикателството на живата сграда“, постройката трябва да може да произвежда повече енергия, отколкото използва, в продължение на 12 последователни месеца, използвайки технологии за чиста енергия – такива като слънчеви панели, вятърни турбини и геотермални кладенци. Центърът посреща и редица други строги критерии за устойчивост по отношение използването на водите, населеното място, здравето, материалите, естетиката.

Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-12-1020x610Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-8-1020x610

Повдигната на 4,2 метра над нивото на морската вода, за да се справя с наводнения, и подсилена, така че да издържа на 200 км/ч ураганни ветрове, енергийно-ефективната сграда на еко-центъра произвежда около 83% повече енергия, отколкото използва. А тя използва 80 процента по-малко енергия и 90% по-малко вода от стандартна сграда със същия размер.

Има 168 покривни соларни панела, които покриват 60 процента от енергийните нужди на сградата. Две 10-киловатови вятърни турбини произвеждат останалите 40 процента от необходимото електричество. Сметката за ток на сградата е 17,19 долара на месец – такса за връзка с електропреносната мрежа. Излишната енергия се подава към мрежата, за което местното ЕРП заплаща на центъра.

“Показателите на еко-центъра надминаха границите на това, което е възможно. Енергийно и водно позитивният дизайн са нещо повече от мечта и въжделение – те са постигнати“, казва мениджърът на проекта от страна на SmithGroupJJR и главен архитект на проекта Грег Мела (FAIA, LEED AP BD + C).

Благодарение на усъвършенствана система за филтриране и третиране, центърът Brock улавя и превръща прясната дъждовна вода в питейна вода. Сивата вода пък се използва повторно за напояване. В тоалетните се използват компостиращи механизми.

Нарочно поставено табло представя в реално време енергийното потребление, водното потребление, генерираната енергия и всички други характеристики на сградата.

Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-11-1020x610Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-9-1020x610Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-10-1020x610Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-7-1020x610Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-6-1020x610 Brock-Environmental-Center-by-SmithGroupJJR-1-1020x610

Източник:GreenTech.bg Снимки: SmithGroupJJR

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *