Самодостатъчно село само си произвежда енергия и храна

Датската архитектурна фирма EFFEKT има визия за бъдещето, в която изцяло самодостатъчни общности биха могли да отглеждат само собствената си храна и да произвеждат собствената си енергия. Архитектите са вградили точно тази визия в селото „Реген“ – една общност без нужда от връзка с енергийата мрежа, която се справя самоа с всичко – от изменението на климата, през продоволствената сигурност до устойчивия дизайн. Сега в студиото планират да започнат изграждането на утопичната общност – още това лято.

Има пет принципа, които стоят зад проекта „Реген“, пишат EFFEKT на сайта си. Това са: „енергийно позитивни домове; органична храна, отгледана наблизо; микс от възобновяема енергия и съхранение на енергия; рециклиране на водата и отпадъците; овластяване на местните общности“.

regen-villages-effekt-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_1568_2

regen-villages-effekt-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_1568_3

Домовете в тези прекрасни общности са разработени изцяло за устойчив начин на живот. Те са захранвани от фотоволтаични слънчеви панели, но пасивните им отоплителни и охлаждащи системи облекчават натиска върху потреблението на електрическа енергия във всяка къща. Семействата отглеждат собствени зеленчуци и плодове във взаимносвързани оранжерии. Заедно къщите образуват „споделена местна еко-система“.

Селищата включват няколко обществени площада, които са оборудвани с станции за зареждане на електрически автомобили. Има и вертикални аквапонни земеделски площи. Общностите споделят общи системи за съхранение на вода. Имат си зони за животновъдството, комунални зони за хранене, детски площадки, както и общностни обучителни центрове.

„Нашият модерен начин на живот е крайно неустойчив и това изисква по-устойчиви решения за бъдещето“, казва Саймън Линде, партньор в EFFEKT. „Технологията вече съществува, въпросът е да приложим науката в архитектурата на всекидневния живот. … Дошло е време да предефинираме разработването на жилищните пространства за следващите три милиарда души, които идват на планетата“.

EFFEKT вече имат планове да приложат този дизайн в проекти в Швеция, Германия, Норвегия и Дания, а имат и намерение да разработят такива общности в Китай, Африка, Обединените арабски емирства. / GreenTech

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *