Училище отвори пчелин, за да учи децата на любов към природата

Американското училище в Дубай отвори пчелин, за да се учат децата на любов към природата като се грижат за десетки хиляди пчели.  Второкласниците се обучават сред пчелните кошери в кампуса, поставени там в партньорство с неправителствената организация Beekeepers Foundation UAE. Във всеки от трите кошера живеят по около 30 000 пчели Apis Mellifera, известни още като Европейска медоносна пчела.

Пасищата на Обединените арабски емирства са благоприятни за пчелите, а експертите смятат, че страната има потенциал да се превърне в глобален център за пчеларство. В училището се надяват до края на лятото пчелите да станат общо 150 000. За кошерите се грижат деца на осем години, облечени в предпазни пчеларски костюми. Инициативата е насочена към учениците от втори клас, които всяка седмица ще преглеждат кошерите, ще засаждат медоносни растения, богати на цветен прашец, и ще се грижат пчелите да са добре защитени.

Сандра Кардън, координатор на градината в Американското училище в Дубай, заяви пред The National, че е от решаващо значение децата в ранна възраст да бъдат образовани за необходимостта от опазване на околната среда. “Училището насърчава децата да мислят като граждани на света и да помагат и подкрепят природата”, казва тя. “Пчелите са жизненоважни за нашата екосистема и имат нужда от помощта ни.”

Пчелин в училище

Пчелите в училището в Дубай са 30 000, но трябва да достигнат 150 000

Децата в училището посрещат с голямо вълнение работата около кошерите и поради големия интерес учителите им трябва да направят график, така че всички да могат да работят на смени в пчелина. “Надяваме се да не се плашат от пчелите и да не ги възприемат като досадни вредители. Това, от което най-много се страхуват, е че могат да бъдат ужилени.Надяваме се децата да видят, че пчелите са част от нашата екосистема и че трябва да ги възприемаме като част от икономическата сигурност”, казва Кардън.

Второкласничката Лий е най-заинтригувана от това да види как пчелата майка снася яйца.Трите кошера в училището имат пчели майки, наречени Клеопатра, Саси и Нефертити. “Вълнувам се и се надявам да видя как пчелите опрашват. Обичам ги, защото те помагат на планетата ни и защото ако ги няма пчелите, ние няма да имаме много неща”, казва Нина (8). “Най-много искам да видя пчелите майки. Чувал съм, че те могат да жилят много пъти”, допълва Закари, който се надява да види отблизо как пчелите събират прашец и правят мед.

Пчелите опрашват между 70 и 100 вида растения, които изхранват 90% от световното население. И ако произвежданият от пчелите мед в САЩ е за около 150 милиона долара годишно, то стойността на опрашваните от тях култури е над 15 млрд. долара. Загубата на местообитания, глобалното затопляне и използването на пестициди обаче водят до изчезване на пчелите или напускане на техните колонии. Те играят толкова важна роля в екосистемата на планетата, че ООН дори е обявила 20 май за Световен ден на пчелите. Данните от ООН за селското стопанство показват, че една трета от всички произведени в света храни са пряко зависими от опрашването.

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *