Момчето, което нямаше пари да замине, се завърна с купа

Мирослав Маринов, талантливото момче, което нямаше пари да замине за Китай, се завърна оттам с отличие от олимпиадата по математика. В състезанията участваха 8 българчета, седем от които се върнали с медали.Условието от олимпиадата е да се решат 30 задачи за два часа. Мирослав успява да реши 25 и така става първи сред децата от 80 страни, които участват в олимпиадата, съобщава bTV.

„Спечелих купа за първо място, заедно със сертиф икат – звезда. По принцип от вяска държава се избира по един участник, който бива награден със звезда”, казва щастливият Мирослав.

Историята на ученика трогна цялата страна през юли, когато стана ясно, че няма необходимите средства, за да може да замине за Китай. Тогава 16-годишното момче разказва, че нито училището, нито родителите му могат да осигурят необходимите за пътуването 2800 лева.
Мирослав е един от бъдещите гении на Математическата гимназия в Пловдив. Зад гърба си има куп награди от национални и международни състезания, а само от две години се занимава с математика.

Само за няколко дни се притичват на помощ хора от цялата страна и така Мирослав събира необходимата сума.
Момчето разказва, че се запалва по математиката случайно. „Имах в 7-ми клас изпити и започнах от този сборник с многото задачи да решавам. Хареса ми. Така се пристрастих към науката като цяло”, обяснява десетокласникът Мирослав Маринов./БЛИЦ

Facebook коментар
Total Page Visits: 1787 - Today Page Visits: 3