Голямо признание! Теодосий Спасов грабна престижна награда от Юнеско

Безспорно Теодосий Спасов е един от най-големите ни родни таланти и най-известният български музикант у нас, свирещ виртуозно на кавал. Първоначално той започва да свири джаз на традиционния музикален инструмент, като след това започва да смесва народна музика с елементи на джаз и класика, което се превръща в основа на всичките му пиеси. И в негов емблематичен музикален почерк.
Жизненият му път започва на 4 март 1961 година в Исперих. С кавала „се сприятелява“ в Котелското музикално училище, а след това записва и завършва Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив.
Теодосий Спасов е известен със своя уникален стил на свирене.

През последните години създава музика за симфоничен оркестър и кавал, свири с множество фолклорни съставки, както и с известни родни и чужи дузиканти, сред които Димитър Лавчев, Йълдъз Ибрахимова, Милчо Левиев, Симеон Щерев, Стоян Янкулов-Стунджи и много други. През 1995 година списание „Нюзуик“ го класира сред най-талантливите източноевропейски музиканти.
Теодосий Спасов е носител на още куп престижни награди, сред които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, присъдена му за дългогодишното ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). През 1994 година е включен в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.
Едно от последните му отличия също заслужава нашето внимание. Теодосий Спасов получи награда от ЮНЕСКО, носеща името „Артист на мира“. Наградата му е присъдена заради неговите ярък талант и забележителна иновативност, както и заради ежедневната му работа в това да интегрира музиката като сила за подобряване на общуването между хора, култури и общности. С това си отличие той се присъедини към световноизвестни личности, използващи влиянието си да популяризират посланията и програмите на ЮНЕСКО.
Престижното отличие на Теодосий Спасов му бе връчено на официална церемония в българската столица.

Източник: vsyakajena

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *