Десетокласник върна пенсия на тежко болен

150 лв., част от пенсията на тежко болен старозагорец, намери и върна на собственика им десетокласникът от старозагорската природоматематическа гимназия „Гео Милев“ Иво Банков. За постъпката на тийнейджъра разказа от профила си във „Фейсбук“ внучката на загубилата сумата Емилия Вълчанова.

Иво, който учи в специалността „Информационни технологии, математика и английски език”, намерил парите, докато вървял по улица „Августа Траяна“. Били три банкноти по 50 лв. Първоначално ги прибрал в джоба си, но след това размислил и разказал на родителите си за „находката“. Те го посъветвали да не ги харчи, а да изчака дали някой няма да се ожали от загубата. Няколко часа по-късно, в социалната мрежа Емилия написала, че баба й е загубила пенсия от 150 лв. в района на Математическата гимназия и помолила, ако някой е попаднал на тях, да я потърси.

„Видяхме, че всичко съвпада и се обадихме на момичето. Зарадвах се много, няма значение на кого са парите, важното е, че ги върнахме”, лаконично обясни той и допълва, че възнамерявал да занесе парите в полицията, но описаното от Еми съвпаднало с фактическата обстановка.

По думите на Емилия парите бил от пенсията на дядо й, който втора година бил прикован към леглото от раково заболяване и били предназначени за покупка на инжекции, обяснява ученичката от гимназията с преподаване на руски език „Максим Горки“.

При първия й пост на стената малцина от приятелите й вярвали, че парите ще се намерят, дори имало идея да се организират помежду си, за да съберат колкото могат.

На следващия ден Иво и Емилия се срещнали в центъра на Стара Загора, заедно отишли при 66-годишната й баба Веселина Георгиева, на която младежът върнал банкнотите.

Това не е първият случай, при който момчето намира загубени вещи и ги връща на притежателите им, предпоследният бил в началото на годината, когато попаднал на забравен скъп мобилен телефон, след кратко издирване вещта отишла при собственичката му.

„Не смятам, че съм направил нещо кой знае какво. Така би трябвало да постъпи всеки“, скромно обяснява Иво и допълни, че на това са го научили родителите му.

Източник: Монитор

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *