Чудо на Чудесата сътвори Ансамбъл Българе!

Има събития, които  разтърсват националното самочувствие  и оставят трайна следа в съзнанието ти, които те карат да повярваш в България и ей така – да си щастлив, че си българин! Ето това бе неописуемия музикално-танцов спектакъл на Ансамбъл Българе. Да, именно неописуем, защото каквито и думи и определения да използваме, все няма да са достатъчни за това, което видяхме снощи.

DSC_1016

Усърдно подготвяният спектакъл Осмото чудо на Ансамбъл Българе, без изненада препълни Зала 1 на НДК снощи за своята примиера. Публиката определено очакваше силна постановка, познавайки добре изявите на Националния танцов ансамбъл и ревностното предание за силата на традициите ни, което те представят. Очакваше се и поредната демонстрация на високия професионализъм на танцьори, композитори, изпълнители. Но! Това, което снощи се случи надмина всички прогнози, всички очаквания и наистина стана Чудо! Чудо на Чудесата!

DSC_0858

Всички вие  скоро ще имате възможност да видите кадри от спектакъла на екраните на In LIFE TV и по сцените у нас и в чужбина, но примиерата бе изживяване, което наистина спира дъха! И те праща в друго измерение – на гордост, на поклонение пред силата на българските традиции, на непоколебима вяра в Чудото България!

DSC_0220

DSC_0449

DSC_0422

DSC_0670

Българският музикален фолклор с неговото уникално разнообразие от тактове е нещо, с което всички ние, дори и не особено музикално настроените знаем и се гордеят. Но да превърнеш това в Чудо, в Осмото чудо на света… Това вече само Христо Димитров и Ансамбъл Българе го умеят!

DSC_0609

Думите на Христо Димитров – създател, ръководител и вдъхновител на Ансамбъла в началото на спектакъла, наистина обещаха сериозно представление. Той сподели, че със сигурност този спектакъл ще обиколи българските и световните сцени, но никой друг няма да бъде изигран с толкова страст и вдъхновение, с такава любов и тръпка.

c9c4241e-7321-4f16-a4cd-933925418a8d

Спектакълът е построен по идея, заимствана от картината на Ян Мърквичка “Ръченица”. Ирландският актьор Бен Крос изигра ролята на  Джеймс Баучър, който е изобразен на картината. Той  разказа историята в спектакъла. В Осмото чудо се преплетоха по невероятен начин киното с  музикалното и танцовото изкуство.

DSC_0004_2

На сцената излязоха около 100 артисти – певци, танцьори. Бен Крос, в ролята на Джеймс Баучер и българинът Атанас Сребрев в ролята на унгарският композитор Бела Барток,  водеха разказа от кабината на Ориент Експрес. А опияняващия разказ на Джеймс Баучер за българските ритми, за неравноделните тактове и за магията на българската музика бе придружен с виртуозните танци на момичетата и момчетата от Ансамбъл Българе, с неземния глас на Албена Вескова и останалите солисти на трупата.

DSC_0747

DSC_0815

Импровизираната разходка из българските фолклорни области – от Добруджа, през Тракия до Македония и тържеството на неравноделните тактове накараха препълнената зала да онемее. Изключителна хореография, прекрасни костюми и красиво намигане към най-интересните родни традиции и обичаи. Залата изригна в аплодисменти, когато Бен Крос заяви на събеседника си от екрана, че Македония винаги е била част от България. Последваха разтърсващо силни за националното ни самочувствие и определение думи, които изправиха на крака зала 1 в нестихващи аплодисменти. Финалният диалог между Бен Крос и Атанас Сребрев: „Не! Това не е Чудо! Това е България!“ определено разплакаха залата. Кулминация, която ще се помни дълго!

DSC_0874

Патриарх Неофит, бе първият, който стана на крака, просълзи се  и остана така до края на възторжените аплаузи. А те бяха почти един час! След разтърсващия финал на Осмото чудо, на сцената излязоха всички артисти, танцьори, композитори, хореографи и целият екип, реализирал спектакъла. На сцената се качи иБен Крос, който на български език произнесе думи, които дълго ще отекват в съзнанието на всички, имали щастието да се докоснат до Чудото!

DSC_0978

DSC_0934

DSC_0950

DSC_1000

Но чудото едва сега започва! То ще приключи  тогава, когато целия свят разбере, че българският фолклор е ОСМОТО ЧУДО! Ние, всички истински повярвахме в тези думи на Христо Димитров! Защото АНСАМБЪЛ БЪЛГАРЕ СЪТВОРИХА ЕДНО ВЕЛИКО БЪЛГАРСКИ ЧУДО! ЧУДО НА ЧУДЕСАТА!

DSC_1016

Очаквайте пълните филми от трескавата подготовка, зад кулисите и всичко за спектакъла Осмото чудо само по In LIFE TV!
Разгледайте и пълните албуми със снимки на профила ни във Facebook!

Източник: inlife

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *