Има много различни здравословни проблеми, с които може да се сблъскате в живота, но може би този, който често се подценява от повечето хора е кръвния съсирек /тромб/.

Съсирването е нормална реакция на тялото спрямо нараняване с кървене, необходима функция за предотвратяване на загубата на твърде голямо количество кръв. Повечето кръвни съсиреци се разграждат в кръвта, когато тялото е излекувало кръвоносния съд. Кръвните съсиреци обаче могат да бъдат потенциално опасни, ако възникнат в здрави кръвоносни съдове или ако не се разградят, когато изпълнят своето предназначение. Ако съсирекът не бъде открит своевременно, той става потенциално опасен и може да доведе до инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност или друго сериозно усложнение.

Има някои признаци, с които тялото ви показва, че страдате от кръвен съсирек. Когато разберете тези симптоми и реагирате адекватно на тях, можете да спасите живота си.

1. Подуване на един крайник – когато имате кръвен съсирек, известен като дълбока венозна тромбоза (ДВТ), това пречи на кръвта да циркулира.  Емболия в артерия, снабдяваща с кръв определен крайник, може да доведе до увреждане на тъкани и възможна гангрена.

2.Болка и слабост в крака – друг често срещан симптом на дълбока венозна тромбоза е болка и слабост в крака.

3. Червени ивици по кожата – когато видите червени ивици, разположени успоредно на вените, това не е нормално натъртване. Може да се наложи спешна медицинска помощ, за да спасите живота си.

4. Болка в гърдите и затруднено дишане – когато имате проблем с болки в гърдите и дълбоко дишане в същото време, това може да е кръвен съсирек в белите дробове. Незабавно да се потърси лекарска помощ, тъй като това може да се окаже фатално състояние.

5. Недостиг на въздух – когато имате проблем с недостига на въздух също може да е кръвен съсирек в белите дробове. Може да имате и световъртеж и сърцебиене. Това са сериозни симптоми.

6. Необяснима кашлица – Превенцията казва, че ако имате кашлица без причина, трябва да се обърне внимание на сърдечния ви ритъм, дишането и гърдите. Ако имате необяснима кашлица с някакви други симптоми, трябва да се свържете с Вашия лекар.

Източник: kakata.info

 

 

 

Facebook коментар
Total Page Visits: 1221 - Today Page Visits: 1
SHARE