Знаете ли, че при жените има по-голям шанс от смърт от сърдечен удар, отколкото от всички форми на рак? Или, че все повече жени умират от сърдечно-съдови заболявания, отколкото мъже? Липсата на информираност от страна на обществеността поставя жените в още по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт, защото никой не подозира, когато се случва!

Болест на сърцето – факти и цифри

Сърдечното заболяване е №1 причина в света за смърт със 17.3 милиона смъртни случая годишно. 43,8 милиона жени в момента живеят с някаква форма на сърдечно-съдови заболявания.

Какво е сърдечен удар?
Инфарктът е увреждане на сърцето и най-честата причина е запушване от мастно вещество, наречено “плака” в коронарните артерии и кръвоносни съдове. В резултат се наблюдава спиране на достъпа на кръв към определена част от сърцето, което от своя страна означава недостиг или пълна липса на хранителни вещества и най-вече кислород.

Ранните предупредителни признаци на сърдечен удар, който може лесно да се пропуснат, а те са:

•Необичайна умора
Бъдете нащрек за умората, която е ново появила се или е внезапна и тежка.
•Чувство на тежест в гърдите, която се придружава от  умора може да бъде ранно предупреждение.
Изпотяване и недостиг на въздух.
•Болка в области, различни от гърдите – Болката е сигнал, че нещо не е съвсем наред и това не винаги посочва точното местоположение на истинския проблем. Болки в челюстта, болки в гърба или болки в едно от рамената може да бъде ранно предупреждение от сърдечен удар.
•Усещане за притискане във областта на гърдите – Болката в рамото, шията, гърба или челюстта, която се е появила постепенно или внезапно
•Болки в стомаха
•Гадене
•Недостиг на въздух или замаяност

Съвети за намаляване на риска от инфаркт

Здравето на коронарните артерии играе огромна роля за риска от инфаркт. Вашите артерии могат да се увредят от токсини и възпаление

Ето някои превантивни мерки, които можете да предприемете:

•Добавка с куркумин е с мощни противовъзпалителни свойства и помага да се намали натрупването на плаки в артериите.
•Внимавайте със захарта – Проучване от 2014 г. показва, че тези, които консумират между 10% и 24% от ежедневните си калории от добавена захар имат 30% по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.
•Витамин С и рибено масло – Витамин С е антиоксидант, който предпазва артериите от повреждане. Изследванията показват, че имате по-голям шанс от смърт от коронарна болест на сърцето, ако не приемате достатъчно от този витамин. Рибеното масло е за още по-голяма защита, тъй като помага да се разширят артериите и кръвта се придвижва по-лесно.
•Умерени упражнения – Проучванията показват, че жените, които участват в ежедневната умерени упражнения имат намален риск от сърдечни атаки в сравнение с неактивните жени. Въпреки това, тези, които правят напрегнат дейност дневно, са с повишен риск (15). Така че не прекалявайте!
•Яжте плодове и зеленчуци – Хранене с повече плодове и зеленчуци на ден намалява риска от коронарна болест на сърцето с около 20 на сто.
•Спри да пушиш – Пушенето увеличава нивата на фибриногена – протеин в кръвта, който повишава риска от опасни кръвни съсиреци и инфаркт. Добрата новина е, че, след като спрете цигарите нивата на фибриноген падат веднага и се нормализират в рамките на 2-3 години.
•Яжте чесън – Чесънът е известен за понижаване на кръвното налягане, което намалява риска от сърдечен удар. Ако не сте фен на чесъна може да го заместите с добавки с чесън. Дозата е най-малко 480 милиграма ежедневно, за да бъде най-ефективни.

Милиони жени са засегнати от сърдечни заболявания, пише Блиц. Добрата новина е, че имате контрол дали да бъдете една от тези жени.

Източник: http://bradva.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 1210 - Today Page Visits: 4
SHARE