Билките в благословената от Бога България

В навечерието на Еньовден – един от най-тачените български народни празници, който се чества на 24 юни, билките са с най-голяма лечебна сила. България е плодородна и благословена от Бога земя, същински рай за билките – една от най-богатите страни с растителни видове в света. Нашата природа, въпреки огромната ни вина, че не я пазим достатъчно, все още не е така отровена и омърсена. Ражда чисти и ефикасни билки, които се използват успешно при лечението на различни болести и недъзи.
У нас растат 4 012 висши растения, от които около 800 имат лечебни свойства. Ежегодно се събират над 300 вида. Само Китай, Индия и Мексико имат повече лечебни растения от нас.
Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества. Те са богати на разнообразни химични съединения, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и други. Опитът от народната медицина служи като отправен момент за откриване на потенциални лечебни средства от растенията. Така например беше намерена специфичната съставка в кокичето, която под формата на препарата нивалин се използва за лекуване на детска церебрална парализа, деменция и др.
Сред най-чудодейните и разпространени билки у нас са бъзът, който е смятан за най-силната и универсална билка. Изключително богат е на полезни вещества и лекува всевъзможни болежки. На пръв поглед приличащата на магарешки бодил левзея е всъщност силно енергизираща билка, която  лекува пролетна умора, депресия, полова слабост.
Белият равнец е едно от най-често използваните лечебни растения. Някои го наричат  мъжка билка, тъй като в миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи. Равнецът има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма.
Имелът подпомага кръвообращението, полезен е при високо кръвно налягане и предпазва от атеросклероза. Маточината, или т.нар. лимонче, е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават смущения на стомаха и червата. Както и брезата, копривата спомага за отделянето на урина. Тя обаче притежава и допълнителен ефект – съдейства за премахване на шлаките, което я прави идеална билка в борбата със затлъстяването.
Билката, ценена още от хайдутите – ранилист или хайдушка билка, е известна като раковче.   Засилва имунната защита при нервно изтощение и виене на свят, при подагра и жлъчни заболявания. В последно време се използва нейното отслабващо действие – за намаляване на излишните килограми.  Лекува всички белодробни възпаления.
Невенът е една от най-старите български билки. Мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити.
И още – билките, без които не можем, са   босилек, алое, копър, мечо грозде, жълт и червен кантарион, седефче, лавандула – по нейния добив страната ни е световен лидер.
Добре е всеки да знае, затова ще повторя:  България е на първо място в Европа и на четвърто място в света по износ на билки.
Всяка година изнасяме около 12 000 тона лечебни растения. Сред най-разпространените са т.нар. трапезни билки – мащерка, маточина, мента и риган. Между най-търсените български билки са още липов цвят, плодовете на шипката и кориандъра, коприва, лайка, глог и къпина.
Българските растения се изнасят основно за страни от Европа и за Канада.


На Еньовден билките имат магична сила

Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата, казва се: “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта, когато изгрява слънцето, то “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува, гласи народното поверие. Преди да “тръгне към зима”, слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова е хубаво всеки да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
Вярва се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова билките се берат призори. Набраните за зимата растения трябва да са “77 и половина” – за всички болести и за “болестта без име”.
И като на всеки именит ден, и сега празнуват много именници, сред тях са Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яна, Янка, Янита, Янко.

Източник: Дума

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *