В топ 3 сме по производство и износ на билки, от кои се печели най-много

България е на трето място в света и лидер в Европа по производство и износ на билки. Годишно в нашата страна се добиват около 15 000-17 000 тона медицински и ароматни растения, а от тях едва около 2 000-3 000 тона се преработват или консумират в България, информират от фондация “Информация и природозащита”.Около 200 български билки от 140 растителни вида се изнасят навън, предимно за Германия /65 на сто/, Испания /10 процента/, Италия /5 на сто/, Франция /5 на сто/ и други страни /15 процента/. Над 85 на сто от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид за дълбочинна преработка в чужбина. След това те се връщат у нас под формата на храни, козметични и лекарствени препарати на многократно завишени цени, отбелязват експертите.

Според тях нашата страна и българският бизнес губи много от факта, че изнася добитите лечебни растения в изсушен вид, а не ги преработва, което генерира по-високи печалби.

В тази връзка фондация “Информация и природозащита”, съвместно с представители на науката, работят активно за популяризиране на лечебните растения като алтернативен бизнес в българските планински села.

Проектът “Модел за опазване и устойчиво ползване на лечебните растения на общинско ниво с участието на организациите на гражданското общество, местните общности и медиите” се финансира по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Целта му е повишаване на информираността за това, че българските лечебни растения могат да бъдат ключ към развитието на устойчиви бизнес инициативи в България, информират експертите.

Безсмъртничето е новият хит сред етерично-маслените култури

В нашата страна вече има земеделски производители, които са успели да затворят цикъла – те произвеждат лечебни растения, преработват ги и търгуват извлечените етерични масла на световните борси. Такъв пример е Ридван Иляз, който е един най-големите производители на етерични масла у нас. Започнал да се занимава с билки от 2004 година, днес той изнася масла от етерично-маслени растения в десет страни – Франция, Германия, САЩ и други.

В околностите на Казанлък, в село Гъбарево, Ридван Иляз отглежда и обработва насаждения с маслодайна роза /120 дка./, лавандула/ 100 дка./, лайка /150 дка./ и маточина /50 дка./. Също така той изкупува етерично-маслени растения, преработва ги в масла, които продава в чужбина. Тази година той планира да засее и 10 декара с безсмъртниче, разказа Ридван Иляз.

Безсмъртничето е известно още като каменно цвете, жълт смил, сухо цвете, неувяхка. В миналото тази билка е използвана да лекува шап, затова я наричат още шапова билка.
Според специалистите безсмъртничето се характеризира с изключителни лечебни свойства и днес се използва много във фармацевтичната и парфюмерийната промишленост. Използва се за отстраняване на белези след операция, ревматизъм, жълтеница, камъни и пясък в жлъчния мехур, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, невралгия, ниско артериално налягане, гинекологични, кожни болести и други. По думите на Ридван Иляз безсмъртничето е новият хит сред етерично-маслените култури и маслата, добити от тях.

Безсмъртничето обича варовити почви, богати на калций с киселинност 7-7,5, затова не навсякъде в България може да вирее, уточнява Иляз. Според него от една – две години на световните пазари има повишено търсене на масло от имуртела. В момента имуртела се произвежда основно в Корсика и Босна и Херцеговина, отбеляза производителят.
Според експертите от 650 кг. зелена маса се произвежда един килограм масло, а 1кг масло от безсмъртниче се търгува на световните пазари за 1500 -1800 евро.
Ридван Иляз смята, че тази година ще има добър пазар за маточина, имуртела, роза. Има търсене и на резене за горчица, отбеляза той.

Заради повишеното отглеждане на лавандула в нашата страна тази година, според Иляз, първо ще бъде изкупено качественото масло и биомаслото. Около 30 процента от лавандуловото масло ще остане непродадено, коментира експертът.

Заради географското си положение и климат нашата страна е изключително богата на билково разнообразие. Билковите ресурси на България могат да бъдат поминък за голяма част от населението, коментират експертите от фондация “Информация и природозащита”.

Според тях при правилно оползотворяване на лечебните растения, една трета от народа ни би могъл да се прехранва от това богатство./blitz.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *