Никола Мангалджиев: Билката златен корен е уникална

Всъщност свойствата на билката златен корен, или както още е известна за българите розова родиола, или златовръх, са открити от аптекаря Никола Мангалджиев. Това е човекът, който се записва да учи фармация с една-единствена цел – да направи лекарство за болните си уши. Още като дете той боледува от скарлатина и в продължение на 40 дни поддържа 40-градусова температура, а това дава отражение на слуха му. Това е причината да запише фармация, вместо медицина и стоматология, където също е приет. След това времето му минава в търсене на уникалната билка. И я открива край Марица, където вижда да лежи болна овца. Стопанинът й реже билка и казва на бъдещия фармацевт, че

когато овцата изяде тази билка, заедно с кърмилото, веднага ще стане на крака.

Това е началото за Никола Мангалджиев. От този ден насетне той започва не само да бере билката златен корен, но и да я изследва с помощта на проф. Аспарух Бойчинов. Освен това бъдещият фармацевт започва да се рови в потъналите в прах книги, за да научи за билката колкото може повече. И открива – през 1941 г. норвежкият проф. Арнолд Нордал, Нобелов лауреат през 1956 г., е написал научен труд за разшифроване на процеса на фотосинтеза, при който открива много рядка захар, и то в състава на билка от семейството на златния корен. Доста по-късно с т.нар. хартиена хроматография Мангалджиев установява, че в родната билка златен корен има много по-голямо количество от въпросната захар. Това е началото на неговата практика. Успява да докаже категорично лечебния ефект на билката благодарение на алпинистите, които изкачват връх Макалу – петия по височина в света. Мангалджиев им дава една туба с екстракт от златен корен и катерачите не изпитват умора по време на катеренето. Изумени са от чудото, наречено златен корен. Такъв екстракт са пили и състезателката ни по биатлон Ива Шкодрева, и шампионът ни по спортна гимнастика Йордан Йовчев. И понеже в България има забрана за брането на билката, Никола Мангалджиев и Ути Бъчваров поемат през 2006 г. към планината Тян Шан.

Така на пазара се появява хранителната добавка “Златното чудо” на Мангалджиев, с помощта на която

Ути Бъчваров успява да свали теглото си от 143 на 90 килограма.

Днес около чудото на Мангалджиев цари тишина. Както казват българите: Всяко чудо за три дни. Но това не значи, че продуктите на фармацевта са отречени. Напротив, на пазара продължават да се продават два вида негови продукти – комбинации от златен корен с мед за вътрешно приложение и кремове за мазане. Има разработени общо 22 хранителни добавки, основата на които е златният корен. Освен това Мангалджиев прави и индивидуални рецепти за всеки болен, но на място в кабинета си, който се намира в Самоков. Преди това обаче задължително изисква епикриза на заболяването и направени изследвания. Най-новата му разработка е “Антигрипал” – комбинация от 7 билки, сред които златен корен и ехинацея. Името на билковата комбинация само говори за какво може да се използва.

Източник: Блиц

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *