Български билки заличават тумори

Български учени създадоха субстанция, която може да убива туморните клетки, без да засяга здравите. Това съобщи ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев, който е и ръководител на Лабораторията по клетъчна сигнализация, в която е направено откритието. По него работи екип на химическата секция, ръководена от Валентин Лозанов.

Учените са успели да открият ензими, които участват в програмираната клетъчна смърт. Те успели да я ускорят при раковите, но да я забавят при нормалните здрави клетки.

При онкологичните механизмът на абоптаза е увреден, т.е. те са безсмъртни, тъй като непрекъснато се делят и нарастват, разясни механизмът проф. Ваньо Митев. Затова екипът от учени насочил усилията си към ускоряване на абоптазата именно на тези клетки. Това може да се окаже най-сигурният начин за преборване на рака, обясни той.

Основният проблем при лечението на онкологичните заболявания  не е липсата на медикаменти и технологии, които да убиват видоизменените клетки, а липсата на селективност.

Валентин Лозанов и хората от секцията по химия обаче успели да изолират фракция от екстракт от български билки, която действа на туморните образувания, но не засяга здравите тъкани в организма.

Учените не могат да кажат колко време ще е необходимо за откриването на активната субстанция, но се надяват с модерната техника, с която разполага лабораторията, това да стане до една година. Веднага след това те ще го патентоват и ще търсят възможности за производството на самия медикамент.

Източник: Монитор

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *