Лекарство срещу СПИН, създадено от д-р Хари Жабилов, е преминало успешно клинично изпитване върху 31 пациенти в Инфекциозна болница в София. За това разказа пред в. “Доктор” Димитър Савов, който финансира изследванията на д-р Жабилов в САЩ.

– Г-н Савов, каква е историята на лекарството срещу ХИВ и СПИН?
– Лекарството е създадено въз основа на 30-годишния труд на д-р Хари Жабилов – баща. Той създава още навремето за завод “Антибиотика” – Разград първите лекарства срещу рак на базата на имунни клетки от прасе. По това време той има най-модерната лаборатория, обзаведена за космическите за времето си два милиона валутни лева. След идването на демокрацията вече никой не даваше пари за наука и д-р Жабилов замина за САЩ. Помогнах му да се установи там и да продължи научноизследователската си работа. Там направи първите лекарства за СПИН. Д-р Жабилов обаче почина от инфаркт. Наследи го в изследванията неговият син със същото име – Хари Жабилов, който е доктор химик. Той завърши и хуманна медицина. С д-р Жабилов – син регистрирахме пет нови патента в САЩ на базата на имунни клетки от прасе. Тези лекарства са ефективни освен за ХИВ/СПИН и за четири вида рак – на простатата, на панкреаса, на дебелото черво и на матката. Обяснението е, че тези типове рак възникват на вирусна основа и нашето лекарство атакува проблема, унищожава вируса. След като се справи с проблема, засегнатият орган регенерира и се възстановява.

– На какъв етап от изпитванията се намира лекарството за ХИВ/СПИН?
– Преминахме всички фази на клинични изпитвания. През 2009 г. излезе първия патент за ХИВ/СПИН, за който сега говорим. Първо беше изпитан на опитни животни – зайци, мишки, плъхове, морски свинчета. Мина и фаза 2 – клинични изпитвания върху доброволци, и фаза 3, която направихме сега в Инфекциозната болница в София върху 44 пациенти, болни от СПИН. Лечението при 31 от тях беше напълно успешно. При останалите 13 не се получи, тъй като повечето от пациентите са от рискови групи и нямат търпение да завършат терапията. А  приложението на лекарството трае 16 седмици, през които веднъж седмично трябва да се бие мускулно инжекция.

– Какво следва сега?
– Ще кандидатстваме за

разрешение за масова употреба на лекарството 

Имаме право да кандидатстваме не само в България, но и в Европейската комисия по лекарствата.

– Какъв беше ефектът на лекарството при доброволците?
– В интерес на истината изпитахме лекарството не само върху хора, болни от СПИН, но и от рак, тъй като те изявиха желание. Ефектът е същият и върху болните от рак – отлични резултати.
Има повишаване на имунните клетки в организма. CD4-клетките, наричани още Т-клетки, са важна част от имунната система. Те са тип лимфоцити (бели кръвни клетки). Те водят атаката на имунната система например срещу вируса на СПИН. CD4-клетката е единствената, която има мембрана, през която вирусът прониква и се размножава там. Вирусът изстрелва един рецептор GP41 – нещо като острие, което пробива мембраната на CD4-клетките. Нашето лекарство постига именно това – блокира рецептора на вируса и така той не може да намери хранителна среда, за да се размножава. Това е начинът на действие на лекарството. При това то действа за разлика от съществуващите ретровирусни терапии не само в кръвта, но и в лимфата. Когато и там се изчисти вирусът, може да говорим за трайно решение на проблема.

При болестта СПИН – собствената имунна система не разпознава, че в организма е навлязъл агресор, че вирусът е навлязъл в CD4-клетките. И вместо другите имунни клетки да го атакуват, когато вирусът на СПИН влезе в организма, те остават пасивни. Смятаме по няколко косвени признаци, че нашето лекарство активира другите имунни клетки да атакуват рецептора на GP41 на вируса на СПИН.

Имаме средно при пациент увеличение със 180 единици на CD4-клетките в литър кръв. Това е изключително много. Когато пациент е с над 500 единици CD4-клетки, тогава човек няма имунна недостатъчност. В нашето клинично изпитване всички пациенти са изведени над тази граница от 500 единици на литър кръв.

– Какви са отзивите за вашето лекарство сред медиците?
– В медицината се гледа доста консервативно на всички нови неща. От едно тригодишно изследване, независимо колко добри резултати е дало, не може да се заключи, че пациентите са трайно излекувани. Трябва да минат

поне 6 – 7 години без рецидив 

Ние все още нямаме такава информация. Това лекарство се прилага изключително успешно заедно със съвременните ретровирусни терапии, които снижават вирусното натоварване в кръвта. А нашето лекарство атакува вируса в депата и в лимфните възли. Съвместимостта му със съвременни антиретровирусни терапии е 100% . Но може да се прилага и самостоятелно.

– Има ли странични ефекти, как се понася от пациентите?
– Не е показало странични ефекти при нито един от пациентите. Още при проучванията за безопасност при животни не показа токсични ефекти. При приложение върху хора в клинично изпитване на 32 инжекции за всеки пациент показа добра поносимост при всички, подобряване на имунния статус, понижаване на вирусния товар, добър лечебен ефект на опортюнистичните инфекции, много добра съвместимост с всички съвременни антиретровирусни лекарства. ITV – ImmunH не пречи в случай на работа с машини. Единствено не може да се използва паралелно с каквито и да е имуносупресивни лекарства.

– Същото лекарство ли прилагахте при рак?
– За рака имаме отделни патенти. Общо пет патента са – за СПИН и за четири вида рак. Но и петте лекарства, петте модификации, са направени на базата на едно активно вещество. При раковите заболявания имаме различна пептитна верига, защото се атакува не само вирус – тъй като повечето ракови заболявания са вирусни или бактериални. Например ракът на маточната шийка се предизвиква от човешкия папилома вирус. Та модификацията на нашето лекарство атакува на клетъчно ниво не само вирусите, но и туморните маркери.
Свързването с туморните клетки на химическите лекарства е много проблематично. Докато нашето лекарство

разрушава туморните клетки 

и ги извежда от организма чрез отделителната система.

– На какъв етап на изследване са модификациите на лекарството за рак?
– Само модификацията за СПИН сме изследвали на фаза 3 – клинично изпитване върху пациенти. Другите са минали само доклиничните изпитвания върху много доброволци с различни видове рак – на маточната шийка, на простатата, на панкреаса, на дебелото черво и с левкемия. При тях нашето лекарство има близо 90% успеваемост. Разбира се, не трябва да се чака фаза 4 в развитието на раковото заболяване и тогава да правим чудеса. Болните от рак трябва да са поне във фаза 2 – 3, за да има време да им се приложат 16 инжекции по 3 мл. Повече от две инжекции на седмица не могат да се прилагат. За съжаление, ни се обаждат много хора в терминален стадий. Например остава им една седмица живот. Няма достатъчно време лекарството да подейства. Всеки, който се интересува от лекарствата – и лекари, и пациенти, може да научи повече за тях на нашия сайт www.immunh.com

В момента над 35 000 българи годишно се разболяват от рак, а над 25 000 умират всяка година. Общо болните от рак в България са над 350 000 души. Това лекарство не е панацея на всички видове рак, защото те са над 800. Но за четири вида може да се помогне. От тези 25 000, които умират, ние можем да помогнем да живеят поне 20%, това са 5000 човека. Човешкият живот не се измерва в цифри, всеки случай е трагедия. А лекарството освен че ще помогне на много хора, ще даде на България име, престиж.

Мара КАЛЧЕВА

ОЩЕ 100 ВЪПРОСА И ОТГОВОРА ЗА ЗДРАВЕТО ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА “ДОКТОР”, КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА
Източник: Блиц

Facebook коментар
Total Page Visits: 936 - Today Page Visits: 2