Германски учени :МУЗИКАТА НА МОЦАРТ Е ПОЛЕЗНА ЗА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ И СЪРЦЕТО

40-та симфония на Моцарт в сол минор понижава кръвното налягане и действа по-добре на сърцето в сравнение с хитовете на “АББА“. Това установиха германски учени след проведено изследване, публикувано в “Дейли мейл”.
Оказва се обаче, че стиховете на “АББА” стимулират мозъчната дейност.
“Незабравимите мелодии” на Щраус и 40-та симфония на Моцарт действат като лек за сърцето. Музиката на двамата композитори понижава и кръвното налягане. В това отношение музиката на “АББА” е много по-неефективна. Компилацията й с класики от 2009 година обаче има благоприятно действие върху систоличното налягане.
Експертите обясняват, че музиката на Моцарт има лечебно действие, защото е релаксираща. Това се дължи на наситената й периодичност – композициите повтарят едни и същи мотиви на равномерни времеви интервали.
От друго проучване стана ясно, че бебетата, чиито майки са слушали Моцарт по време на бременността, са по-спокойни и по-малко агресивни, когато пораснат.
Танцовите мелодии на Щраус пък оказвали благоприятен ефект върху здравето, тъй като се основават на прости структури, завладяващи мелодии и на периодично повтарящи се форми, без дисонанси.
Авторите на изследването смятат, че “АББА” не постига успех по отношение на сърдечната дейност, тъй като в песните си използват думи, които стимулират мозъка, а не успокояват сърцето./framar

Facebook коментар