Д-р Гайдурков: Всеки тумор е съставен от химически съединения, дошли от храната

Според известния специалист по здравословно хранене основна причина за рака са технологично преработените храни

 

Стресът или неправилното хранене са по-опасни за появата на рак?

– Стрес е имало винаги в историята на човечеството. Той е позитивен, държи ни в тонус, стига да не надскочи определени граници и да не се превърне в дистрес. Нима войните в миналото са били малък стрес за хората? Но те не са боледували толкова от рак, колкото сега. Истината е, че всеки тумор е съставен от химически съединения, дошли от храната. Това се отнася и за всяка друга болест.

В каква среда се развива ракът?

– Малко известно е, че през 1931 г. биохимикът и физиолог Ото Варбург взима Нобелова награда, защото описва причината за развитие на рака. Той казва, че тази болест е киселинност в организма, в която виреят клетки, хранещи се безкислородно чрез ферментация. Ракът може да вирее само в силно киселинна тъкан. Тя създава най-добри условия за мутация на клетките и формиране на туморна маса. Негативните емоции и стресът могат да доведат до киселинност в организма, но най-вече технологично преработената храна, особено животинската, в която има консерванти и технологично преработена мазнина. Колкото порциите ни са по-пълни с растителни и сурови вкусотии, толкова организмът ни е по-алкален, не се вкислява и не създава условия за рак. Така се създават и условия за лечение на тази болест.

Кои храни да избягваме?

– Млечните и месни продукти, особено колбасите. Домашните луканки, сушениците и пастърмите приемани с мярка, са здравословни, но купените от магазина съдържат основния канцероген – натриев нитрит (E 250). Всеки производител е задължен да го сложи в своя колбас, за да не се развали. Но той унищожава кислорода в кръвта и създава най-добрите условия за развитие на рака. Има много нитрати в продуктите, които при обмяната на веществата могат да се превърнат в нитрозамини и са канцерогенни, но натриевият нитрит е канцероген, който директно приемаме с храната. Трябва да избягваме и чипсовете, направени с прегоряла мазнина, която престояла дълго, гранясва и пак вреди.

Кои храни ни предпазват и лекуват от рак?

– На първо място поставям прясно изцедените зеленчукови сокове, тъй като зеленчуците са по-алкални от плодовете. Затова сутрин е много полезно да се пие морковен сок с добавени в него зеленолистни – магданоз, целина, спанак, босилек, копър. На второ място са храните, които съдържат полифеноли – тези антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и от мутация. Това най-вече са силно пигментните плодове и зеленчуци като черница, касис, арония, френско грозде, къпина. За да не заболеем от рак е добре 75% от храната ни да е съставена от плодове, зеленчуци и сурови ядки. Много важни са бадемите и кайсиевите ядки, които съдържат антитуморната субстанция лаетрил.

Кои зеленчуци са най-полезни срещу рак?

– Червеното цвекло бори успешно рака. Противораково лекарство е и бъзакът (ниският бъз), който вдига имунната защита. Той може да се приема и сушен. Българската гъба кладница има същите имуностимулиращи качества като японските гъби, които нашумяха в последните години и помагат на раково болните. Добър ефект върху здравето на страдащите оказват и храните от зелевата група – карфиол, брюкселско зеле, броколи и най-вече кълновете от броколи. Те имат сяросъдържащата субстанция сулфорофан, която е с антитуморно действие.

Бобените храни също ли са антиракови?

– Нека присъстват във всекидневието ни повече леща, грах, боб и позабравения нахут, защото съдържат много фибри, с които идеално се чисти дебелото черво. Хората с диагноза рак не могат да се излекуват само от прием на един вид храна, а трябва да променят стила си на живот, включително и емоционалния. Смята се, че дълго потиснатите емоции се складират някъде в тялото във вид на кълбо. Нека не забравяме, че тумор означава точно кълбо.

Как да ядем месото, за да не се задържа дълго и да не ферментира в организма ни?

– С много зеленчуци, които са метла, пречистваща стомаха.

Хлябът не създава ли кисела среда в организма ни и по този начин не ни ли вреди?

– С хляба от заводите получаваме препържена мазнина, много сол, консерванти, овкусители. По-добре вместо хляб да хапваме варива – ориз, царевица, елда, жито, просо, овес. Ако не можем без хляб, нека си направим домашен или ако нямаме време и сме в магазина – да изберем този без брашно, а примерно направен от накиснато жито.

Да избягваме ли тортите и пастите?

– Те не биха ни навредили, ако не бяха направени с маргарин, който е откровен канцероген. Като структура тази мазнина е близка до пластмасата и попадайки в нашето тяло тя се трупа и затваря в контейнери наречени тумори.

Може ли туморът да има полезна функция за организма?

– Докато се формира, туморът попива в себе си много токсични вещества и е като контейнер за отпадъци. Той се опитва да защити организма от отровите, за да не циркулират в кръвообръщението.

Препоръчвате ли изчистване на черния дроб за справяне с рака?

– Изчистването на черния дроб ще окаже благотворно влияние върху организма, но най-важно е да сменим стила си на живот – хранителен и емоционален. Да имаме цел и кауза в живота, която да се следваме!

 

Информация от:http://www.mila.bg/

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *