Какви са тези червени точки по кожата?

Ако сте от щастливците, които имат съвършено чиста кожа, вероятно не се интересувате как и защо се появяват червените точки по тялото. Но ако сте открили през последните години, че тук-там са се появили някакви малки червени точици, които едно време не ги е имало, може би сте се питали какво представляват те всъщност и дали трябва да се тревожите?

Изследвания, публикувани в изданията Heathline и La Bioguía, описват явлението като ангиом – малък доброкачествен тумор, който се състои от кръвоносни и лимфни съдове. Има 2 основни причини за възникването му.

1. Възрастта. При много хора ангиомите се появяват около 30-годишна възраст нагоре. Обикновено в този случай те изглеждат като малки изпъкнали точици, разположени предимно върху торса, ръцете и раменете. Такава ангиоми са причинени от възрастовите промени на кожата и кръвоносните съдове.

2. Нарушения в организма, или погрешен начин на живот. Ако ангиомът прилича на петно, от което тръгват съдови разклонения, това може да подсказва за проблеми в черния дроб, съдови заболявания или хормонална недостатъчност.

Ако забележите, че познатото червено родилното петно е започнало да променя формата и размера си, или пък започне да кърви, се препоръчва бързо да се консултирате с лекар. В повечето случаи обаче тези образувания не са повод за притеснение. Но ако ви прави впечатление, че са започнали да се появяват повече такива петънца по кожата, добре е да предприемете някои мерки, за да предодвратите бъдещите им появи. Най-добрият метод за това е здравословен начин на живот и балансирано хранене. Пийте сокове и много вода, яжте пресни зеленчуци, не забравяйте за здравословните мазнини, каквито осигуряват авокадото и зехтина. Този прост начин можете дълго да поддържа кожата чиста и млада, а тялото – здраво.

Източник:manager.bg

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *