Какво се случва в организма ни, когато спрем хляба

Когато се сложим на диета, първото нещо, което логично правим, е да изключим хляба и всички хлебни изделия от менюто. Но замисляли ли сте се какво си причиняваме с това си действие? Е, сега ще ви кажем.

1. Хващаме „нисковъглехидратния грип“ Въглехидратите в хляба са основният двигател на мозъка, превръщайки се в енергия. Когато ги намалим, тялото започва да използва други запаси, за да е активно, като гликогена (образуван в черния дроб и мускулите, изграден от глюкозни остатъци), например. Но когато и той намалее, започваме да се чувстваме като болни.

2. Рязко спадане на кръвната захар Което може да се компенсира с прием на полезни фибри и пълнозърнести храни, под формата на хлебни изделия от определен тип брашно.

3. Можем да увеличим или намалим риска от сърдечни заболявания Видът на хляба и зърнените храни, които избираме, може да увеличи риска от сърдечни болести. Например, рафинираните въглехидрати повишават нивата на омега-7 мастни киселини (палмитолеинова киселина). А това води до повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести. Пълнозърнестите храни правят обратното, затова изборът ни трябва да са именно пълнозърнестите брашна.

4. Нивата на енергия намаляват драстично Щом намалим приема на въглехидрати, отхвърляйки хляба от менюто си, а вече стане ясно, че те са двигателят на тялото, клетките ни се затрудняват без тях.

5. Проблеми със стомашно-чревния тракт Фибрите са важни в този смисъл, тъй като те помагат за редовната работа на чревния тракт.

6. Ставаме мудни Защото отрязвайки въглехидратите, серотонинът в мозъка намалява и това води до промени в настроението и дори в тонуса, пише dete.bg. Това влияе и на способността ни да се движим повече. Енергията спада и нямаме никакво желание и сили да се движим, а какво остава за по-натоварващи физически упражнения.

7. Губим течностите от организма си Изключваме въглехидратите и магически започваме да сваляме килограми. Да, но това не е реално тегло, а само течностите, които източваме от тялото си. Изберете правилния тип брашно за хляба, който консумирате. Недейте просто да спирате да консумирате хлебни изделия. Това не винаги е добра идея, предупреждава kulinar.bg.

Източник: Марица

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *