Как да варим жито и лимец?

Житото представлява цели и непреработени пшенични зърна, които съдържат всичките три слоя на зърното, включително: външна обвивка (трици), зародиш и вътрешна част (ендосперм). Лимецът пък е най-древният вид от групата на покривните пшеници.

Пшеницата, и по-специално лимецът, като повечето пълнозърнести храни имат дълъг списък от полезни свойства за здравето на човека. Проучванията продължават да показват, че консумацията им може да помогне за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Добре е да отдадем предпочитание на пълнозърнестите храни, вместо да консумираме предимно техните рафинирани колеги. Това може да повлияе положително на имунната ни система и контрола върху теглото.%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%be

Пълнозърнестите храни са с високо съдържание на фибри и ниско такова на калории, пълни са с витамини и минерали. Те са особено добър източник на манган, селен, фосфор и магнезий. Пшеничните зърна съдържат и лигнани – фитохимикали, за които се смята, че предпазват от рак на гърдата и рак на простатата. Лимецът, от своя страна, е ценен заради наличието на витамини като А, В и Е, белтъчини и минералите: цинк, манган, фосфор и магнезий. Цинкът е особено важен за женското здраве, храносмилателния тракт, очите и кожата.

За да сготвите варено жито, просто трябва да изсипете в тенджера 4/5 чаени чаши вода и да изчакате тя да заври. За това количество течност е необходимо да добавите 1 чаена чаша жито. Изплакнете внимателно зрънцата в гевгир–цедка под течаща вода и ги добавете към врящата на котлона. Намалете го леко и оставете житото да къкри между 45 минути и един час, докато зрънцата омекнат.

При приготвяне на грухана пшеница времето за приготвяне варира между 20 и 30 минути. Ако житото не се е разпукало, след като го отстраните от огъня, го оставете в тенджерата, загърната с одеяло за 1 час. След това отцедете излишната течност и разпръснете пшеничните зърна върху чиста и суха домакинска кърпа от лен или памук, за да не подгизват и да не изпуснат много скорбяла впоследствие. Все пак не е приятно усещането за скашкано жито, нали? Имайте предвид, че лимецът е по-деликатен продукт и трябва да съкратите неговото варене. Той също трябва да се приготвя на бавен огън.

Не забравяйте, че можете леко да промените времето за готвене в зависимост от това за какво сте планирали да използвате житото или лимеца. В салата, в която искате да добавите малко ал денте стил, зрънцата трябва да бъдат оставени за по-кратко време на огъня, а ако искате да направите каша, ще се наложи да ги оставите за по-дълго да се варят, за да омекнат напълно.

Когато приготвяте лимец за житния режим на Дънов, например, се препоръчва да го сложите за една вечер в термос със завряла вода и после директно да го консумирате.

А дали да накисваме житото и лимеца? Повечето съвети са да се предпочете накисването, но то трябва да продължи 10 часа, за да ускори сваряването и то единствено с 10 минути.

Източник: gotvach

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *